Arkadaşım köpek bakıcısı olmayı teklif etti ama annesi ölünce geri adım attı. Şimdi ne var?

canvade

Yeni Üye
Üç hafta boyunca ailemi yurt dışında ziyaret ettim. 10 yıl sonra birlikte geçirdiğimiz ilk Noel'di. Yakın bir arkadaşım ben yokken köpeğimi almayı teklif etti. İlk hafta arkadaşımın annesi öldü. Köpeğim için başka düzenlemeler yapmayı teklif ettim ama o bunun gerekli olmadığını söyledi. İkinci haftada sorunlar yaşadı. Köpeği evime getirip günde iki kez ziyaret edip edemeyeceğini sordu. Köpeğimin daha fazla ziyaret edebilmesi ve arkadaşımın kaybıyla baş edebilmesi için başka birinden ona yardım etmesini istedim. Daha sonra komşularım köpeğimin bütün gece havlamasından şikayetçi oldu. Yakın arkadaşımdan bir geceyi benim evimde geçirmesini istedim. Reddetti ve durumdan benim sorumlu olduğumu varsaydı. Bağlanamamanız komşularımla tartışmaya yol açtı. Komşularla sorunu nasıl çözebilirim? (Kız arkadaşımla devam edersem ve onun yardım tekliflerini kabul etmeyi bırakırsam sorun olmaz.)

C

Yurt dışında yeni köpek bakıcılığı düzenlemeleri yapmanın ve komşulardan şikayette bulunmanın zorluğunu anlayabiliyorum. Ama perspektif eksikliğinizi ve yakın arkadaşınıza yönelik pasif-agresif kazmalarınızı merak ediyorum: Annesinin ölümü, havlamanın sorumlusunun siz olduğunuza dair aptalca imanız da dahil olmak üzere günlük şikayetlerinizden farklı bir ölçekte. (Keder tuhaf şeyler söylememize ve yapmamıza neden olabilir.)

Peki, senin duygularını küçümsemiyorum. Bazen olaylara ilişkin yorumumuzun çok dar olduğunu fark etmemiz için dışarıdan biri gerekebilir. Burada yabancı ben olayım: Arkadaşınız büyük ihtimalle bu sorumluluğu üstlenebileceğine inandı ve sizin iyiliğiniz için bunu yapmak istedi, ta ki keder onu bunaltıncaya ve artık yapamayacak duruma gelene kadar. Eğer o sadece bir pul olsaydı köpeğini onun bakımına bırakmazdın, değil mi?

Bana burada kimsenin yanlış bir şey yaptığı gibi gelmiyor. Kötü zamanlamanın bir senfonisiydi bu. Arkadaşınıza karşı şefkatli olmaya çalışın. Yas tutuyor. Ve konu hakkında kısa bir açıklama yaparak komşularınızdan özür dileyin. Sen ve diğerlerinin stres altında olmanıza üzüldüm ama tatilde arkadaşınızı kaybetmenize daha da üzüldüm.

Bebek partisinde çiseleme eğilimindeyse

Kızımın yakın zamanda bir bebeği oldu. Yaşadığı yerde pek fazla insanı tanımıyor, bu yüzden onun için 100'den fazla üyesi olan özel bir aile Facebook sayfasında çevrimiçi bir bebek partisi başlattım. Sadece iki kişi hediye gönderdi! Ne kadar hayal kırıklığına uğradığımı sana anlatamam. Tek istediği, yeni doğmuş bir bebek için sıcak tutan giysiler ve basit şeylerdi; yazımda da bundan bahsetmiştim. Birçok grup üyesi için seyahat, hediye ve büyük harcamalar gerektiren özel etkinliklere katıldım. Paramı geri almak için yapmadım ama duygularımla nasıl başa çıkacağım?

büyükanne

Öncelikle yeni bebeğiniz için tebrikler! Gönderiniz veya bu Facebook sayfasının ne kadar aktif olduğu (veya hatta kendi çevrimiçi bilginiz) hakkında pek bir şey söylemiyorsunuz, ancak üyelerin çoğunun mesajınızı görmemiş olması bile mümkün. Deneyimlerime göre, arkadaşlarımın ve ailemin, hediye isteyen bir grup gönderisine kıyasla, Zoom bebek partisi gibi etkinliklere yanıt verme olasılıkları daha yüksek. Duygularının incindiğini anlıyorum ama bir dahaki sefere bunu bir alışveriş listesi değil, bir fırsat haline getir. Akrabalarınız daha iyi yanıt verebilir.

Profesyonel yardım için zor bir adım

Annemin ailesiyle çalkantılı bir ilişkisi var. O ve kardeşleri, erkek ve kız kardeşinin onunla nadiren konuşmasına neden olan çocukluk travması yaşadılar. Bunu yaparken sıklıkla kötü niyetli şeyler söylerler. Bu konuşmalardan sonra annemi teselli etmeye çok vakit ayırıyorum. Terapiden ben de faydalandığım için, kız kardeşiyle yakın zamanda yaşadığı bir olaydan sonra kendisine bunu önerdim. “Neden bir terapiste ihtiyacım olduğunu düşünüyorsun?” diye sordu. Çizgiyi aştım mı?

OĞUL

Hayatımın her on yılında terapistlerden yardım aldım; İlk ikisini annem ayarladı. Yine de bunu önerdiğimde aynı sorunla karşılaştım o biriyle konuşabilirdim. Bir noktada önemli olanın ortam olduğunu anladım: “Anne, bir terapistle konuşmak bana gerçekten yardımcı oldu. Kardeşlerinizden biriyle de konuşursanız, bu acı verici olayların kökenine inebileceğinizi düşünüyor musunuz?” Benim için işe yaradı!

Hiç tanışmadık. En içten dileklerimle!

Arkadaşımın eski karısı yeniden evleniyor ve ben ona bir tebrik kartı göndermek istiyorum. Hiç tanışmadık. (Erkek arkadaşım ve ben üç yıldır uzun mesafeli bir ilişki içerisindeyiz.) İlişkileri genellikle ergenlik çağındaki çocuklarına ortak ebeveynlik yapma konusundaki zamanlama çatışmalarından dolayı tartışmalıdır. Ona en iyisini diliyorum ama kartımın onun mutlu zamanını istenmeyen bir şekilde kesintiye uğratmasını istemiyorum. Arkadaşım ona kart göndermek istediğime şaşırdı ama umursamadı. Bir tane göndermeli miyim?

KIZ ARKADAŞI

Yabancılara kart göndermek biraz tuhaf ama bu dürtünüz bana samimi geliyor. Yani onun ve erkek arkadaşının ayrılığına karışmadığın sürece neden olmasın? Basit tutun: Ona mutlu gününde ve yeni evliliğinde başarılar dileyin ve zamanı geldiğinde onunla tanışmayı sabırsızlıkla beklediğinizi söyleyin.

Zor durumunuzla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa SocialQ@Haber adresine, Facebook'ta Philip Galanes'a veya @SocialQPhilip X platformunda.