“Bir Metta Duası” Met’in Büyük Salonuna enerjik bir ritim katıyor

canvade

Yeni Üye
Yükselen Beaux-Arts mimarisinden kusursuz çiçek aranjmanlarına kadar Metropolitan Sanat Müzesi’nin Büyük Salonu, ziyaretçiler için mütevazı, hatta korkutucu bir giriş noktası olabilir.

Sanatçı Jacolby Satterwhite bunların hiçbirine sahip değil. Yeni Büyük Salon siparişi “Bir Metta Duası”, müzenin ciddiyetini, asitli bir house ritmine ayarlanmış, evrene yönelik korkak, tuhaflıklarla dolu bir aşk şiirine dönüştürüyor.

Dijital projeksiyonlar ve film müziğinden oluşan enstalasyon 7 Ocak’a kadar sergilenecek. Oyun, Ekim ve Kasım aylarında hafta sonları ve 2 Ekim Pazartesi günü açılış gecesinde canlı olarak sahnelenecek. Video, Met müdavimlerinin şöyle bir dua duyması durumunda tek video olabilir: “Peruklarımızı her zaman başımızda tutalım.” Amin.

37 yaşındaki Satterwhite, Ağustos ayı sonlarında Brooklyn’deki Bedford-Stuyvesant’taki evindeki çoklu bilgisayar komuta istasyonunda otururken adrenalin doluydu. Aynı zamanda bir ressam olmasına rağmen son zamanlardaki çalışmalarının çoğu dijitaldir ve muhteşem hareketli görüntüler onun kartvizitidir.

Yola çıkar çıkmaz uzun ve enerjik bir şekilde konuşan sanatçı, “Uyuyamadım” dedi. “Serginin ihtişamı büyük bir baskı yaratıyor. Met bunu ilk kez yapıyor ve kendi kurallarının çoğunu çiğniyor.”

Metta duası, Budist geleneğinde barışçıl bir şefkat arzusudur ve Satterwhite her gün aşkın meditasyon uygular. Ancak uygulamaya hem kişisel bir dokunuş (benim siyahi, tuhaf, saygısız benliğimden) hem de nesiller arası bir değişim kattığını söyledi.

Satterwhite, “Ben video oyunları oynayarak büyüyen Y kuşağından biriyim” dedi. “Fetih ve şiddet üzerine meditasyon olan oyunları oluşturan dili, yazılımı ve teknolojiyi alıp baş aşağı çevirerek sevgi ve nezaket duası ediyorum.”

Videonun bir kısmı, karakterlerin, oyuncuların engelleri aştığı “sonsuz koşucu” oyunları tarzında “mantra paraları” topladığı ve kısmen de daha da ileri gittiği New York City’de geçiyor. Satterwhite’ın söylediği gerçeküstü, yüzen bir bulut manzarasının Titian’ın “Bakire’nin Varsayımı”ndan ilham aldığını söylüyor.

Satterwhite, işi oluşturmak için süper kahraman filmlerinde efektlerin yaratılmasına yardımcı olan aynı süreç olan hareket yakalama da dahil olmak üzere en son dijital animasyon tekniklerini kullandı. Brooklyn Navy Yard’da bir odada çalıştı, dansçıları (bazıları performans sergileyecek olanlarla aynı), müzisyen Solange Knowles’ı ve kendisini taradı.

Sanatçı ayrıca taradı 70’den fazla Antik pişmiş toprak heykelciklerden Noh maskesine kadar Met koleksiyonunun çeşitli köşelerinden objeler çalışmaya entegre edildi.

Ortaçağ hançer baltası gibi silahlara özellikle dikkat etti. “Emperyalist fetih için yaratılmış sanat eserlerini bünyeme katıyorum” dedi. “Ama onları kendi dünyama getiriyorum.”

Met’in ansiklopedik koleksiyonu hakkında “Kurallara gerçekten saygı duyuyorum” dedi ve “Sadece onu fazla ciddiye almıyorum.”

Altı kanallı video, Büyük Salon’un dört ana duvarına ve balkon seviyesindeki iki büyük çerçeveye yansıtılacak ve ayrı bir ışık projeksiyonu, odanın üç tavan penceresi kubbesini çevreleyecek.

Satterwhite, elektronik bilet makinesi ekranlarının rengini işine uyacak şekilde değiştiriyor ve hatta Met’in ünlü çiçek aranjmanlarının paletini bile ayarlıyor; bu, ilk kez bir sanatçının Lila Acheson Wallace’ın bağışının meyveleriyle oynamasına izin veriliyor.

Binanın Beşinci Cadde cephesini de tasarlayan mimar Richard Morris Hunt tarafından tasarlanan Büyük Salon’un iç kısmı New York şehrinin simgesel yapılarından biri ve projektörler yalnızca belirli yerlere yerleştirilebiliyor. (Kanadalı sanatçı Kent Monkman’ın iki tablosundan oluşan ilk resmi Büyük Salon komisyonu, 2019’da daha geleneksel bir enstalasyona sahipti.)

Met’in modern ve çağdaş sanat departmanı yardımcı küratörü Lauren Rosati, “Ne yapabileceğimiz ve yapamayacağımız konusunda pek çok kısıtlama var” dedi. Rosati, video projeksiyonları nedeniyle “gece izleme, en yakın zaman haline geliyor” dedi. sanatçının niyeti.” gel.”

Met’in canlı sanatlar programının genel müdürü Limor Tomer, Met’in “Metta Prayer” ile bir miktar karmaşa yaratmak istediğini ancak yoğun trafik nedeniyle bunun ancak sınırlı ölçüde mümkün olduğunu vurguladı.

Açılış performansında 153 yıllık müzeye ait bazı yepyeni eşyalar da yer alacak. Satterwhite sentezleyiciyi ve beat makinesini çalacak ve vokal sağlayacak. “Her iki tarafta da evanjelik ritüeller gerçekleştiren ve etrafa kutsal su atan yedek şarkıcılar, bir çellist ve bir güreşçiye sahip olacağım” diye ekledi.

Satterwhite, dünya çapındaki müzelerdeki sergilerde yer alarak ve geçtiğimiz sonbaharda Lincoln Center’daki yeni David Geffen Salonu için sipariş edilen bir eserin tanıtımını yaparak, beş yıllık oldukça yoğun bir çalışma dönemi geçirdi.

Oradaki dijital çalışması, “Zamanın Müziğine Eklektik Bir Dans”, bir Haberler eleştirmeninin ifadesiyle, “durgunluk ve hareket, görüntü ve anlatı, şimdiki zamanın heyecanı ve zamanın yüceliği arasında olağanüstü bir denge” elde etti. şimdiki zaman.” Hikaye.”

Tarama işlemi sırasında Metta Prayer’daki bazı asistanlardan yardım almasına rağmen genellikle bilgisayarlarında yalnız çalışıyor.

Müzenin çağdaş sanata olan bağlılığını bu tür projelerle güçlendirmeyi misyon edinen Met’in yöneticisi ve genel müdürü Max Hollein, “Her şeyi kendisinin yapması benim için şaşırtıcı” dedi.

Satterwhite için kendine güven zorluklardan geliyordu. Columbia, SC’de büyüdü. Çocukken kemik kanserine yakalandım dedi. “Aslında iki kez kansere yakalandım. Protez bir omuzum ve metal bir kolum var.”

Bu deneyim şu andaki hızlı temposunu açıklamaya yardımcı olabilir. “Bu, sanat yaratmanın, geride bırakacak bir şeyler bırakmanın aciliyetini vurguladı” dedi.

Sanatçı, 2016 yılında ölen ve şu anda ölümünden sonra işbirlikçi olarak hizmet veren annesi Patricia Satterwhite ile yakın bir ilişki sürdürdü. Binlerce çizim yapan, aynı zamanda şarkı yazıp seslendiren, kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçıydı. Şarkı söylemesinin remikslenmiş bir versiyonu “Metta Prayer” film müziğinde duyulabilir; bu, onun çalışmalarının yıllar içinde sanatına dahil edilmesinin yollarından sadece bir tanesidir.

Satterwhite, geçmişte bağımlılıkla mücadele etmek de dahil olmak üzere büyürken karşılaştığı zorluklar hakkında açıkça konuşuyor. Ama kariyerini durdurmadılar. BFA derecesini Baltimore’daki Maryland Institute College of Art’tan ve MFA derecesini Pennsylvania Üniversitesi’nden aldı. Whitney Amerikan Sanatı Müzesi’ndeki 2014 Bienali’nde “Arzuyu Şeyleştirmek” adlı video serisinin bir bölümünü gösterdiğinde henüz 20’li yaşlarının sonlarındaydı. “Metta Prayer”da olduğu gibi, dijital bir avatar fantastik bir alanda geziniyor ve performans sergiliyor ve parça, annesinin çizimlerinden öğeler içeriyor.

Genç sanatçıya öğrenciyken ders veren New York merkezli çok disiplinli sanatçı Derrick Adams, Satterwhite için “duygusal şeffaflığın sanatın kendisinin bir parçası haline geldiğini” söyledi.

Satterwhite’ın coşkusunun sınıftaki hiç kimsenin kaybolmadığını hatırladı. Adams gülerek şöyle konuştu: “Ona her zaman ‘Benim sınıfıma ders vermek ister misin?’ dedim. “Öğrencilere her zaman hangi sanatçıları izlemeleri gerektiğini söylerdi. Onlara listeler verdi.”

Adams, Satterwhite’ın teknolojideki ustalığının bazen çalışmadaki eski tip duygusal akımı gölgeleyebildiğini söyledi.

Adams, kendisini Keith Haring’le karşılaştırarak, “70’ler ve 80’lerin ham bir havası var” dedi. “Eğer Jacolby o zamanlar orada olsaydı şehrin her yerine buğday ezmesi dağıtırdı.”

Ve “Metta Prayer”ın büyük bölümü yüksek enerjiye rağmen, Temmuz ayında Brooklyn’deki bir benzin istasyonunda öldürülen dansçı ve koreograf O’Shae Sibley’nin öldürülmesi nedeniyle karanlık bir nota da taşıyor. Polisin olay sırasında homofobik hakaretlere maruz kaldığını söylediği Sibley, Met’in iş yerinde dans ederken görülen sanatçılardan biri.

Satterwhite, “Bu tetikleyiciydi” dedi. “Benzin istasyonunun önünde moda yaptığı için öldürüldü.”

Cinayet, ifadeyi kimin yaptığına bağlı olarak, yaratımın ve kendini ifade etmenin duygusal öneminin altını çiziyor. Satterwhite, “Bir bakıma düşündüğüm her şeyi birleştiriyor” dedi. Bu da kırılganlığı nasıl sanata dönüştürdüğünün bir başka örneği gibi görünüyor.

Met ilk olarak komisyonla ilgili olarak kendisine başvurduğunda Satterwhite cevabının “Elbette! Her şeyi yaparım. Şu aşamada beni korkutabilecek hiçbir şey yok.”