Brooklyn Sosyal Araştırma Enstitüsü, kitlelere yönelik bir okul

canvade

Yeni Üye
Diyelim ki sabah 9’dan akşam 5’e kadar sıkıldınız. Entelektüel olarak zorlanıyorsunuz ve kitap kulübünün ötesinde bir meydan okuma istiyorsunuz; bu kulüp, sizin ve arkadaşlarınızın ılık bir şarküteri masasında sohbet etmekten ibaret olduğu ortaya çıktı.

Hangi seçenekleriniz var? Eğer hırsınız, paranız ve zamanınız varsa lisansüstü eğitime başvurabilirsiniz. Veya daha küçük başlayıp Brooklyn Sosyal Araştırma Enstitüsü’nde (BISR) bir kursa kaydolabilirsiniz.

Brooklyn Enstitüsü, yetişkinler için akşam ve hafta sonu kursları sunan, liberal sanatlar seminerinin titizliğini isteyen ancak daha az güçlük çekenleri hedefleyen, kar amacı gütmeyen bir eğitim merkezidir. Akredite olmayan kurslar bir ay boyunca haftada üç saat olmak üzere, ileri dereceli öğretim görevlileri tarafından verilmektedir. Yetişkin öğrenciler kapsamlı açık çevrimiçi kurslara veya ek okul programlarına kaydolabilse de, enstitü kendisini daha niş ve sol konularla farklılaştırıyor: Clarice Lispector’un romanları, travma tarihi ve transseksüel Marksizm.

Ve en iyi kısmı? Not yok.

32 yaşındaki Andres Begue, bu yılın başlarında internette eğitim fırsatları aradıktan sonra organizasyonu keşfetti. Bir yazılım şirketinde teknoloji desteği bölümünde çalışan Bay Begue, “Bağlamına sahip olmadığım bir konuyu derinlemesine inceleyip yeni bir şeyler öğrenebilmek çok güzel” dedi. 20. yüzyıl Avusturyalı oyun yazarı ve romancı Thomas Bernhard’la ilgili bir kurs onu büyülemişti.

Bir Ekim akşamı, Bay Begue diğer 17 öğrenciyle birlikte Brooklyn’in Dumbo mahallesindeki BISR’nin beyaz tuğlalı ofis alanında uzun bir ahşap masada oturdu. Grup, mısır cipsi yerken ve kutudan şarap yudumlarken “Oduncular” ve “Heldenplatz” gibi metinleri okudu. Avusturya ve Alman edebiyatı konusunda uzmanlaşmış yardımcı öğretim üyesi Lauren K. Wolfe, yazarın küçümseyici düzyazısı ve Avusturya kültürünü küçümsemesi hakkında tartışmalara öncülük ederken, grup edebiyat eleştirisi, siyasi hafıza ve çeviri hakkında daha büyük soruları araştırdı.

Enstitünün genel müdürü Ajay Singh Chaudhary, “Bizim esasımız, insanların entelektüel karşıtı olduğu fikrinin yanlış olduğu inancıdır” dedi. “İnsanların eleştirel bir yaklaşım sergilemek istemedikleri ve sadece beş dakikalık imalar istedikleri fikri yanlış.”

2012’de kurulan Brooklyn Enstitüsü mütevazı bir başlangıç yaptı: yaklaşık bir düzine kişi Platon’un “Cumhuriyet”ini tartışıyordu. Boerum Tepesi’nin kumtaşı semtindeki bir bistroda ucuz bir bira bardağı. O zamanlar Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Bay Chaudhary, Columbia’nın temel müfredatını öğretmeye hazırlanırken geleneksel akademik dünyaya bir alternatif hayal etmişti. Yerel bir bardaydı ve yakındaki müşterilerin ilgisini fark etti.

“İnsanlar her zaman ‘Ah, bu nedir? Keşke Aristoteles ya da Platon’u inceleme fırsatım olsaydı, her zaman isterdim” dedi Bay Chaudhary.

Enstitünün şu anda beşi tam zamanlı olmak üzere yaklaşık 60 öğretmeni var ve hem sanal olarak hem de yüz yüze olmak üzere ayda yaklaşık 20 kurs sunuyor. Eğitmenler öğrettikleri gelirin yaklaşık yüzde 70’ini veya ders başına yaklaşık 3.500 ABD dolarını kazanıyor; bu genellikle yardımcı profesör olarak kazanacaklarından daha iyi bir anlaşma.

Daha önce Lehman College’da ders veren Brezilyalı sosyolog Nara Roberta Silva, “Yüksek öğrenimde yapısal bir sorun var” dedi. Toplumsal hareketler ve postkolonyal teori üzerine dersler vermenin yanı sıra, Enstitünün sendikalara, kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve diğer kamu yararına çalışan kuruluşlara atölye çalışmaları sunan “Uygulama Programı”nı da yönetmektedir. “Bu istikrar nedeniyle çok daha iyi bir öğrenci olduğumu hissediyorum” dedi.

Özellikle kendini adamış öğrenciler, daha yüksek bir fiyatla ek özel hizmetlere kaydolabilirler. Geçtiğimiz yıl enstitü, esas olarak bir yıllık yüksek lisans derecesi olan bir sertifika programı başlattı ve aynı zamanda eski Yunanca ve Sanskritçe dillerinde bir yıl süren yoğun dil kursları kurdu (Arapça, İbranice ve Latince kursları 2024 için geliştiriliyor).

Enstitü, Londra, Philadelphia ve Midwest’te kurslara ev sahipliği yaptıktan sonra bu ay Chicago’ya da genişledi ve örgütün adaşı olan Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ile bağlantılı 20. yüzyıl Alman Marksist entelektüellerinden oluşan bir grup olan Frankfurt Okulu hakkında bir giriş semineri sundu.

78 yaşındaki Hank Vandenburgh, sadomazoşizm ve aşk felsefesi ve politikası gibi konularda dersler almak için New York’taki Palatine Bridge’den dört ila beş saat yolculuk yapıyordu.

Emekli bir profesör olan Bay Vandenburgh, “Brooklyn Enstitüsü’nün sunduğu olağandışı spesifik konular nedeniyle, bunu buraya yakın bir üniversitede alabileceğimi sanmıyorum” dedi. Enstitü 2020 yılında dijital öğretimi başlattığından bu yana Bay Vandenburgh, bu haftadan itibaren Fransız psikanalist Jacques Lacan’la ilgili bir ders de dahil olmak üzere yazışmalı dersler almaya başladı.

Her ne kadar değişiklik enstitünün havuzunu çeşitlendirerek Çin ve Mozambik gibi ülkelerden öğrenci ve öğretim üyelerini çekmiş olsa da, müşteri kitlesi esas olarak beyaz yakalı ve yüksek lisans öğrencileridir.

Kurslarının maliyeti 335 dolar olan BISR, istediğiniz kadar öde esasına göre sınırlı sayıda burs sunuyor. Ancak bir indirim olsa bile, bazı öğrencilerin New York City’nin başka yerlerindeki sıradan okuma gruplarına katılması daha uygun maliyetli olabilir: Değişken ölçekli ödemeleri kabul eden kar amacı gütmeyen bir kütüphane olan Wendy’s Subway veya gönüllüler tarafından işletilen bir deney merkezi olan Woodbine. Bu bedava.

Biri 19. ve 20. yüzyıl mimari deneyleri üzerine, diğeri ise New York City metrosunda olmak üzere iki kentsel tasarım dersi alan 35 yaşındaki Swathi Manchikanti, enstitünün daha geniş çapta reklam yapmasının faydalı olabileceğini söyledi.

“İşçi sınıfının neyi hak ettiğine dair konuşan tüm bu filozofların veya mimarların tüm bu makalelerini okuduk, ancak hiçbir zaman işçi sınıfının bir üyesinin temsili bir sesine sahip olmadığımızı hissettim” dedi.

Yine de Bayan Manchikanti, bir Birleşmiş Milletler kuruluşunda iklim adaptasyonu ve sağlık uzmanı olarak bu kursların düşünce tarzını genişletme şeklini takdir etti.

“Hava kirliliğinin bazen otoyolun hangi tarafında yaşadığımıza bağlı olduğundan pek bahsetmiyoruz. Mutlaka fiziksellik açısından düşünmüyoruz” dedi. “BISR kurslarının bu teorik noktaları tamamlamaya yardımcı olduğunu düşünüyorum.”

Başka bir ders alıp almayacağı sorulduğunda, “Ah, kesinlikle” yanıtını verdi.