Bu kokteyl ne kadar?

canvade

Yeni Üye
Aralık ayında bir Cumartesi akşamı, gün batımından hemen sonra Megan Horton, New York City’nin en yeni Ritz-Carlton otelinin 50. katındaki bir dinlenme salonu olan Nubeluz’daki barda içki keyfi yapıyordu.

Apple için müşteri hizmetlerinde çalıştığı San Francisco’dan şehre geldi ve kendini tedavi etmek istedi.

Şehrin silüetine bakarak, barmenin bal özü, limon otu, misket limonu ve kerevizden yapılmış zümrüt bir madeni para yapıp bir bardakta servis etmesini izledi.

Bunu bir arkadaşıyla ve diğer şık konuklarla paylaşırken, ambiyansı görünce gülümsedi.

Tek fark: kokteyliniz alkol içermiyordu.

43 yaşındaki Bayan Horton, büyük ölçüde artık alkol isteği kalmadığı için son aylarda düzenli olarak içki içmeyi bıraktı. “Uzun yıllardır parti yapıyorum ama artık içimden içki içmek gelmiyor” dedi. “Beynimde bir şeyler değişti.”

Geçen ay kızların hafta sonu kaçamağı için New York’a geldiğinde, dışarı çıkarken maden suyu ısmarlamayı planlamıştı. “Ambiyansını seviyorum ve içmeden de eğlenebiliyorum” dedi. Ancak, şehrin en popüler barları da dahil olmak üzere çoğu işyerinin sofistike ve kapsamlı bir alkolsüz kokteyl listesine sahip olduğunu hemen fark etti.

West 27th Street’teki Viktorya tarzı ilginç bir bar olan Oscar Wilde’da meyve suları ile bir gece önce.

Nubeluz’un alkolsüz kokteyllerinin alkollü olanlardan birkaç dolar daha az olan 20 dolar olmasına aldırmıyordu bile. “Kız arkadaşımla tatlı bir kokteyl içebildiğim için çok eğlenceliydi” dedi. “Ayrıca, ertesi gün akşamdan kalma olmayacağım için mutlu olmak için her şeyi ödüyorum.”

New York City’de hem yerel halk hem de turistler özenle hazırlanmış, pahalı alkolsüz kokteyllerin tadını çıkarıyor. Günlük “mocktail”inizden çok farklı olan bu ürünler, profesyonel barmenler tarafından tasarlanır, damıtılmış alkolsüz alkollü içecekler de dahil olmak üzere birinci sınıf malzemelerle hazırlanır ve parlak cam eşyalar eşliğinde sunulur.

Thompson Central Park gibi barlar için içkiler yaratan Chelsea DeMark, “Bu sadece kızılcık suyunu karıştırıp zencefilli gazozu ekleyip buna süslü bir kokteyl diyen bir barmen değil,” dedi. Yaklaşık bir yıl önce açılan bu otel, Bee’s Knees with a Twist adlı, 19 dolara mal olan ve alkolsüz cin, misket limonu ve bal içeren bir içecek sunuyor (alkollü kokteyller 21 ila 28 dolar arasında değişiyor).

Bu alkolsüz kokteyller, çıplak gözle sizi sarhoş edenlerden ayırt edilemez.

Eylül ayında açılan Nubeluz’da kokteyl programını yürüten Miguel Lancha, yanlışlıkla çok sayıda konuk için menüden alkolsüz içecek ısmarladığını söyledi. Gülerek, “Genel olarak, içeceklerinin alkol içermediğini öğrendiklerinde hoş bir sürpriz yaşadıklarını söyleyebilirim” dedi.

Bazı ayık misafirler, bu seçeneklerden heyecan duyuyorlar çünkü bu seçenekler, üst düzey bir kokteyl destinasyonuna gitme deneyiminin tadını çıkarmaya devam etmelerine izin veriyor. Ancak diğerleri, kokteyllerin tadının iyi olmadığını, yeterince sağlıklı olmadığını veya yüksek fiyatı hak etmediğini söylüyor.

Yine de satıyorlar.

Bayan DeMark, Thompson Central Park’ın alkolsüz bir alkolsüz kokteyli beş kişilik sattığını söylüyor.

Ünlü Upper East Side oteli Carlyle’ın yiyecek ve içecek müdürü Tony Mosca, “Alkolsüz kokteyllerimiz artık satışlarımızın neredeyse yüzde beşini oluşturuyor” dedi. “Bunun için bir pazar olduğunu gösteriyor.”

“Alkollü bir içecek arayan ancak alkolsüz olabilecek ikinci bir içki içebilecek insanları görüyoruz” diye ekledi.

Carlyle’ın piyano barı Bemelmans Bar’da hali hazırda alkolsüz tekila, limon suyu, portakal şurubu ve soda suyu bulunan ve 26 dolara mal olan Pepito “The Bad Hat” da dahil olmak üzere dört alkolsüz seçenek var. Bay Mosca’ya göre, yıl içinde dört tane daha eklenecek.

Miksologlar, yeni içerikler içerdikleri için artık alkolsüz kokteyller sunabileceklerini söylüyorlar.

Bay Lancha, “Eskiden alkolsüz içki yoktu, bu nedenle alkolsüz kokteyller sadece meyve suyu ve sodaydı” dedi. “Artık içecekler için mevcut olan malzemeler çok modern ve her zaman daha iyi hale geliyor.”

Kokteyller için alkolsüz alkollü içkiler üreten bir şirket olan Ritual Zero Proof, örneğin viski, cin, tekila ve rom alternatifi yapar. Seedlip, birçoğu geleneksel alkollü içecek stilleriyle uyumlu olan çeşitli tat profillerine sahip alkolsüz alkollü içkiler yaratan başka bir şirkettir. (Alkolsüz şarap ve bira yapan birçok marka da var.)

Alkolsüz kokteyllerin bu kadar pahalı olmasının sebeplerinden biri de içeriklerinin pahalı olmasıdır. Alkolsüz içkiler, şişesi yaklaşık 40 dolardan satılıyor. Bayan DeMark, “Tıpkı bir ruh gibi damıtma için çaba harcıyorlar” dedi. “Bize büyük miktarda bozuk paraya mal oldular ve aynı sonuçları elde etmek için genellikle normal alkollü içkilerden daha fazlasını kullanmanız gerekiyor çünkü tat o kadar güçlü değil.”

Bazı patronlar söyleyebilir.

Bir teknoloji şirketinde çalışan ve Brooklyn, Williamsburg’da yaşayan 33 yaşındaki Sandie Gong, geçen yıl hamile kaldığında Brooklyn ve Manhattan’daki beş farklı bardan alkolsüz kokteyller sipariş etti. “İçtiğim ilk içeceklerden birinin Aperol spritz olduğunu hatırlıyorum, ama tadı tamamen şekerden yapılmış gibiydi” dedi.

Sadece kokteylleri denemedi. “Süzülmüş gibi tadı olan 25 dolarlık bir şişe alkolsüz kırmızı şarap aldım” dedi.

“Ben sadece alkolün tadını seviyorum ve bu içeceklerin tadı öyle değil” dedi. “Sadece alkol gibi tadı olan sentetik bir alkol yapmalarını istiyorum.”

Aslında, miksologlar, alkolsüz kokteyllerle ilgili zorluklardan birinin (ve bu kadar pahalı olmalarının bir başka nedeninin), sıfır dayanıklı alkollü içkilerle çalışmanın daha zor olabilmesi olduğunu söylüyor. Onlar da yeni, bu yüzden onları düzeltmek için fazla zaman yoktu. Bay Lancha, “Viskinin sahip olduğu tüm tarihi bir düşünün,” dedi.

Bayan DeMark, “Bir cin sallayabilirsiniz ve tadı hala cin gibi olur, ancak bunu alkolsüz bir ruhla yaparsanız tüm tadını kaybedebilirsiniz” dedi. “Greyfurt ve bitkisel malzemeleri kaynatıp biraz sirke ekleyerek alkolsüz bir vermut yapmaya çalıştık. Zor ve her seferinde aynı şekilde çıkmadı.

Şu anda tiki içecekleri gibi daha hafif, daha meyveli seçeneklerin eski moda ve Manhattans gibi daha koyu olanlardan daha kolay olduğunu hissettiğini söyledi. “Daha zengin, daha derin profille ilgileniyorsanız, daha gidecek çok yolumuz var” dedi. “Bu zengin, sıcak, kış kokteylini elde etmek zor.”

Konuklardan gelen bir başka şikayet de alkolsüz kokteyl içmenin sağlıksız hissettirdiğidir.

New York’ta bir klinik psikolog olan 55 yaşındaki Lisa Morse, “Restoranların çoğu şekerli çocuk içecekleri gibidir” dedi.

Başını ağrıttığı ve uykusunu böldüğü için alkolden uzak durmaya çalışıyor. Barlarda ve restoranlarda pek çok alkolsüz karışım denedi – “Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri olmadan bir kokteyl içme deneyimini seviyorum” dedi – ancak vücuduna soktuğu şey hakkında iyi hissetmedi.

Bunun yerine, seltzer ile alkolsüz, düşük şekerli bir aperatif olan ghia’yı karıştırarak evde kokteyller yapmaya başladı (bir şişe yaklaşık 40 dolar). “İnsanları kokteyl veya akşam yemeği için davet ettiğimizde, bir şeyler içmek ve deneyimin bir parçası olmak eğlencelidir” dedi.

Barmenler, sıfır dayanıklı alkollü içkilerin kalitesi arttıkça, “daha temiz” veya daha basit içecekler yapabileceklerini söylüyor.

Lancha, “Henüz bir bardak konyak veya viski gibi yudumlayacak iyi bir likörümüz yok” dedi. “Sanırım yakında yapacağız.”

Bay Mosca yakında Carlyle’ın martinisini alkolsüz olarak sunabilmeyi umduğunu söyledi. “Bu kesinlikle üzerinde çalışmamız gereken bir şey” dedi. “Asla asla Deme.”