Feminist olup hâlâ modayı sevebilir miyim?

canvade

Yeni Üye
Kendini feminist olarak tanımlayan 20’li yaşlarındaki bir kadın olarak, moda seçimlerimin kadınların katı güzellik standartlarına nasıl katkıda bulunduğunu merak ediyorum. Sevimli bir kıyafet ya da parlak bir ruj sürmek zararsız gibi görünebilir, peki ya fondöten, kontur ve şekillendirici giyim? Kusurlarımı gizleyen kıyafetler giymeyi seçerek, her kadının güzel sayılması için kusursuz görünmesi gerektiğine dair gerçekçi olmayan beklentiyi mi sürdürüyorum? – Maya, Santa Rosa, Kaliforniya.

Bu karmaşık bir soru ama benim için feminizm tamamen seçimle ilgili: kadınların yaşamları, bedenleri ve gelecekleri hakkında kendi kararlarını verme gücü. Ve kim olmak istediklerine ve bu kimliği dünyaya aktarmak için nasıl görünmek istediklerine karar vermek.

Moda, feminizmin bir aracı haline geliyor çünkü kendini ifade etmenin en önemli araçlarından biri. Ve Maria Grazia Chiuri’nin ünlü (ve aptallıkla meşhur) Dior tişörtünden ve Chimamanda Ngozi Adichie’nin şu sözünden bahsetmiyorum: “Hepimiz feminist olmalıyız.”

Klasik olarak “feminen” (pembe, çiçekli, fırfırlı) olsa bile veya makyaj kullanımı başkasının Zorunluluğu değil de sizin seçiminiz olsa bile, belirli bir kıyafeti giymenin feminist bir eylem olabileceği gerçeğinden bahsediyorum. .

Önemli olan bu kararı toplumsal gelenekler nedeniyle değil, kendinizi memnun etmek için vermenizdir. Senin düşündüğün şey bu Neden Sadece uygulamak yerine bir parça kıyafet veya bir tutam kırmızı ruj sürmek istiyorsunuz: bu kusurlarınızı gizlemek için mi yoksa kendinizi dünyayla yüzleşecek kadar kendinden emin ve kendinden emin hissetmenizi sağlamak için mi? Bu iki dürtü kulağa benzer gelebilir ancak ikisi arasında motivasyon açısından çok büyük farklılıklar vardır.

İnsanlar bana (bazen yaptıkları gibi, özellikle erkeklerin) moda hakkında hiç düşünmediklerini söylediklerinde, bunu kıyafet veya makyaj hakkında düşünmenin kendilerini dikkatsiz göstereceğinden korktukları için söylüyorlar. Ancak bu iki evrensel temayı (her gün aldığınız kararları neden verdiğinizi) düşünmezseniz, aslında çoğu zaman güncelliğini yitirmiş kuralların devreye girmesine izin vermiş olursunuz. Ve bu gerçekten feminist olmayan bir davranış. Gloria Steinem’in hiçbir zaman kıyafetler hakkında düşünmediğini iddia etmemesinin bir nedeni var.

Bunun yerine, Lena Dunham’a kendine özgü görünümünün (kot pantolon, beldeki kemer, balıkçı yaka kazak ve kolye) onun “güç kıyafeti” olduğunu söyledi. Alicia Keys, açığa çıkmaya karar verdiğinde kendini güçlenmiş hissettiğini söyledi. Michelle Obama, First Lady olduğunda ve toplum içinde her zamanki renkli etek veya pantolon takımını giymemeye karar verdiğinde, genellikle evaze elbiseleri tercih ettiğinde, gücün neye benzediğine dair önemli bir açıklama yapmıştı. Çoğunlukla 1950’lerin ev kadınlarıyla ilişkilendirilen bu silüetleri esasen geri aldı ve onlara yeni bir bağlam kazandırdı.

Mesele şu ki, kendi içgüdünüzden başka takip edilecek genel bir kural yoktur. Tek bir şey dışında: Neyi seçerseniz seçin, bu size acı vermemeli veya sizi hiçbir şekilde sınırlamamalıdır. (Örneğin mütevazi eteklerin tarihin çöplüğüne atılması daha iyi olur.) Ama sonuçta, ne kadar bireysel ve çeşitli görünürsek, her bir kişinin dünyayla nasıl etkileşime geçeceği konusunda ne kadar çok seçeneği olursa, hepimiz o kadar özgürleşiriz.

Yani sizin için soru şu: “Seçimleriniz kendinizi güçlü hissetmenizi ve en iyi halinizden hoşlanmanızı sağlıyor mu?” Çünkü gerçek güzellik bu duygularda yatıyor.

Stil sorularınızın yanıtları

Vanessa her hafta Açık Konu başlığında bir okuyucunun modayla ilgili sorusunu yanıtlıyor; bu soruyu kendisine istediğiniz zaman şu adresten gönderebilirsiniz: E-posta veya heyecan. Sorular düzenlendi ve kısaltıldı.