George Wayne kült dergisi ROMA’yı yeniden canlandırıyor

canvade

Yeni Üye
Yaşam tarzı gazetecisi George Wayne kendini tuhaf bir durumda bulur. Para sorunları nedeniyle ATM’lerden tek seferde 20 dolardan fazla para çekmediğini söylüyor. Yine de Manhattan’ın merkezindeki Cucina 8 ½ gibi lüks restoranların müdavimi ve New York Moda Haftası’nın sonuna doğru bir Eylül akşamı barda martinisini yudumladı.

“Herkes burada öğle yemeği yiyor” dedi. “Burası aslında hedge fon yöneticileri ve ileri gelenler için bir kafeterya. Çok gizli.”

Oliver Peoples’ın renkli gözlüklerini, Charvet gömleğini, özel yapım pantolonunu, “bingo” desenli bir çift çorap ve Gucci mokasenlerini giyiyordu. Tasarımcı Cesar Galindo’nun defilesine katılmak için Cucina 8 ½’deydi.

Kendisinden “GW” olarak söz eden Bay Wayne, 1980’lerde ünlüler, sosyetikler, moda tutkunları ve gece hayatı yaratıkları hakkında dedikodu ve ilgi çekici yorumlarla dolu fotokopili bir yayın olan ROME’u piyasaya sürdüğünde bazı Manhattan çevrelerinde şöhrete kavuştu.

Serseri düzeni ve canlı editoryal sesiyle dergi, medyadaki kişilerin dikkatini çekti ve onu yaklaşık otuz yıl boyunca ayakta tutan Interview, Paper Magazine, Allure ve Vanity Fair’deki rollere yönlendirdi.

Ancak parlak dergi gazeteciliği zor zamanlar geçiriyordu ve bu onun için de geçerliydi. Şimdi işleri tersine çevirmek için 62 yaşındaki Bay Wayne, sonbaharda yayınlanacağını söylediği ROME’un yeni baskısına son rötuşlarını yapıyor.

Yeni baskı, internet öncesi New York’un görünüşünü ve hissini bazı yeni malzemelerle geri getirmeyi amaçlayan bir tür en büyük hit paketidir. Bay Wayne, 200 kopya basıp bunları West Village’daki Left Bank Books’ta satmayı planladığını söyledi.

Ayrıca ROME’un selofanla sarılmış özel bir koleksiyoncu edisyonunun SoHo’daki Georges Bergès Galerisi’nde sergileneceğinden de bahsetti. Ancak Salı günü galeri sahibiyle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle planın bir kısmının tehlikede olduğunu söyledi.

Hunter Biden’ın tablolarından oluşan ilk kişisel sergiyi 2021 yılında sunan Bay Bergès, Salı günü galerisinde ROMA’yı sergilemeyi planladığını söyledi. “Birini duvarda sanat eseri olarak düzgün bir şekilde sergileyeceğiz” dedi.

Daha önceki bir röportajda Bay Bergès, Bay Wayne ile olan anlaşmazlıklarının yeni bir şey olmadığını belirtti. “Tartışıyoruz ve bir ay boyunca birbirimizi bloke ediyoruz, sonra birbirimizin engelini kaldırıyoruz” dedi. “Gecenin bir yarısı bana ona ne kadar karşı olduğumu ve onu yok edeceğimi anlatan devasa mesajlar gönderecek.” Şunu ekledi: “Dürüst olmak gerekirse o benim en iyi arkadaşlarımdan biri. Adamı seviyorum.

Farklılıklar bir yana, Bay Bergès ROMA’yı New York medya tarihinin önemli bir parçası olarak tanımladı. “Kültürel, moda ya da insanlarla ilgili neler olup bittiğini gerçekten anlamak istiyorsanız, ROMA size bunu verdi” dedi. “İnsanlar bilse de bilmese de ROMA’nın dergilerin çalışma şeklini birçok açıdan değiştirdiğini düşünüyorum.”

Bay Wayne tarafından paylaşılan neredeyse bitmiş versiyonda, yeni ROME bir nostalji dokunuşu, eski kalın harflerle yazılmış isimlerle dolu bir not defteri: Cindy Adams, Warren Beatty, Barbara Bush, Keith Haring, Rock Hudson, Madonna, Lee Majors, Tennessee Williams , Ed Koch vb. Aynı zamanda Truman Capote ile hayali bir sohbeti ve Grace Jones ile Naomi Campbell’a saygı duruşunda bulunulmasını da içeriyor. Bu haberin yayınlandığı sırada Bay Wayne, kendisinin ve Mike Tyson’ın küçük rollerde yer aldığı 1999 yapımı “Black and White” filmine bir uzun metrajlı filmin dahil edilip edilmeyeceği konusunda ileri geri tartışıyordu.

ROMA’nın en parlak döneminde kült bir okuyucu kitlesi vardı ve Bay Wayne muhtemelen daha önce Vanity Fair’de küstah bir röportajcı olarak oynadığı rol ile tanınıyordu. 1990’ların ortalarından 2015’e kadar aralarında Milton Berle, Jackie Collins, Fabio, Geraldo Rivera, Donatella Versace ve Anna Wintour’un da bulunduğu çok çeşitli ünlülerle röportajlar yaparak yoluna devam etti. Vanity Fair ve diğer dergilerdeki çalışmaları 2018 tarihli Herkes Kimdir: Şaşırtıcı Ünlü Röportajları, 1987-2017 kitabında toplandı.

Medya kitinin söylediğine göre, bu günlerde Manhattan’daki “yıllık hane geliri 500.000 doların üzerinde” olan insanlara üç ayda bir ücretsiz gönderilen lüks bir dergi olan Park’ta serbest editör olarak çalışıyor. Bay Wayne, “Bu şekilde hayatta kalıyorum” dedi. “Sadece yazmak zorunda değilsiniz, aynı zamanda reklam almaya da çalışmalısınız.”

“Bu yaşıma rağmen hala telaşlıyım” diye devam etti. “Condé Nast ile anlaşman yoksa ya bat ya da yüz bebeğim. 1 dolarlık pizzayla yaşadığım günler var. Ve restoranı olan bir arkadaşımın olduğu günler oluyor ve gidip ‘Bu gece bana yemek vermelisin’ diyebiliyorum. Ve yapacaklar.”

Bay Wayne, Jamaika’da büyüdü ve St. Elizabeth’teki bir yatılı okul olan Munro College’a gitti. 15 yaşında bir okul hemşiresinin kendisini People ve Interview dergileriyle tanıştırdığında mesleğini bulduğunu söyledi. “İşte o zaman New York’a taşınmak istediğimi anladım” dedi. “Studio 54’te Bianca Jagger ve Andy Warhol hakkında okumayı çok sevdim. Bu kadar.”

Georgia Üniversitesi’nden gazetecilik diplomasıyla mezun olduktan kısa bir süre sonra, 1984’te Manhattan’a ulaştı. Şehre geldikten kısa bir süre sonra kiralamaya başladığı Washington Meydanı yakınlarındaki aynı stüdyo dairede hâlâ yaşadığını söyledi.

“Benim küçük kulübem hiçbir şey değil” dedi. “Ben ona Lilliput diyorum. Arşivlerimle dolu bir ranza ve dosya dolapları var. Bu kadar.”

ROMA fikri üniversitenin son yılında aklına geldi. “En yakın arkadaşıma ‘New York’a gittiğimde ROME dergimi başlatacağım ve harflerin arasına noktalar koyacağım’ dedim” diye anımsıyor. “Hiç bir anlamı yok. Sadece şunu düşündüm: “Bunu bir kısaltma haline getirin.” Ve Roma kelimesini seviyorum. Roma’ya hiç gitmedim ama onun ifade ettiği her şeyi seviyorum.”

Yeni basımı kısmen Aşağı Manhattan’da üyelere özel bir çalışma alanı olan SoHo Works’te topladı. Üye olmadığını ancak konuşarak katılmayı başardığını söyledi.

Martinisini yudumlarken girişimi hakkında “Z kuşağının neyi kaçırdığını anlamasını istiyorum” dedi. “Bugünkü çocukların analog çağın büyüsüne kapıldığını düşünüyorum.”

Barın yakınında model Carol Alt, Bay Wayne’in “bir numaralı danışmanı” olarak tanımladığı Cucina 8 ½’nin sahibi August Ceradini ile sohbet etti. Bay Wayne cep telefonunu çıkardı ve çiftin fotoğrafını çekti.

“Nasılsın Carol?” dedi yanından geçerken. “Harika görünüyorsun.”

“Teşekkür ederim” diye yanıtladı. “İyi misin?”

“Ben tutuyorum” dedi.

Bayan Alt, bir grup insanla birlikte defilenin gerçekleştirileceği geniş arka odaya doğru yürüdü. Kendisi de gösteriye giden moda tasarımcısı Andre Landeros Michel, bir an duraksadı ve 1992’de ROMA’yı keşfettiğini hatırladı.

“‘Bu çok harika, çok harika bir fikir ve Xerox tarafından yaratıldı’ diye düşündüm” dedi ve Bay Wayne’in diğer dergilerden ve ROMA’ya reklamların fotokopisini çekerek reklamveren eksikliğini telafi etmesini takdir ettiğini ekledi. reklamverenler yoktu, yine de kopyalayın” dedi Bay Landeros Michel. “Zamanın çok ilerisindeydi.”

Bay Wayne defilede diğerlerine katılmadan önce martinisini bitirdi ve barmenin dikkatini çekti.

“Peki Jordan, biraz yemek sipariş edeceğim, tamam mı?” dedi. “Ama onu burada tutacaksın. Giderken onu eve götüreceğim. August istediğim her şeyi alabileceğimi söyledi, bu yüzden onun sözüne güveneceğim.

New York şerit biftek, orta az pişmiş, Toskana patatesi, brokoli rabe ve focaccia sipariş etti. Barmen spagetti siparişi aldığında muhtemelen iyi gitmeyeceğini söyledi ve onun yerine tortellini ya da cavatelli önerdi.

“Cavatelli,” dedi Bay Wayne. “Seni seviyorum Jordan. Sen en iyisin.”