Kızımın eski kayınvalidesi arayıp duruyor. Yardım!

canvade

Yeni Üye
Kızımız, kocası onu beş yıl önce başka bir kadın için terk edene kadar 15 yıl evli kaldı. Ondan mahkeme kararıyla aylık bir ödeme alıyor. Şu anda 14 yaşındaki kızını görmüyor ve ona ilgi göstermiyor. (Kızımız bu reddini gidermek için onu bir çocuk psikoloğuna götürdü.) Yakın zamanda kirası arttığında, kızımızın bir ev için para biriktirebilmesi için onu bizimle kalmaya davet ettik. Sorun: Eski sevgilisinin annesi her gün evimizi arayıp torunumuzla konuşmak istiyor. Düşüncesiz olduğunu ve torunumuzun ihtiyaçlarını umursamadığını düşünüyoruz. Torunumuz haftada bir telefona çıkıyor ve ara sıra onunla buluşuyor. Bu aramalardan bıktım ve onları sabit hatlı telefonumuzdan engelledim. Şimdi kızımızı durmadan arıyor. Ne yapmalıyız?

ANNE

Sizin bakış açınıza göre en iyi sonucun, kızınızın eski kayınvalidesinin de oğlu gibi ortadan kaybolması olabileceğinden şüpheleniyorum. Ama bu torununuzun çıkarına olmayabilir ve bunun sizin için önemli olduğunu biliyorum. Sizin ya da kızınızın telefon tacizine katlanmanızı önermiyorum. Ancak bu diğer büyükannenin torununda çıkarı olduğunu kabul edelim. Çözüm onların aramalarını engellemek değil, kızınızın onlara sağlıklı sınırlar koymasını ve uygulamasını sağlamaktır.

Bu kadının neden bu kadar inatla aradığını bilmiyorum. Ancak benim şüphem, oğlunun çocuğunu terk etmesinden utandığı ve bunu çok sık arayarak telafi ettiği yönünde. Ancak kızınız bu davranışından faydalanabilirse torununuzun babasının ailesinden biriyle iletişim halinde olması sağlıklı olabilir.

Buradaki iyi haber şu ki torununuz zaten bir terapistle ilişki içerisinde. Senin yerinde olsaydım kızınızı bu konuda cesaretlendirirdim. Bir terapist, torununun ne istediğini, ikisi için de en sağlıklısının ne olduğunu ve eski kayınvalidesine bunu nasıl anlatacağını anlamasına yardımcı olabilir. Hayal kırıklığına uğradığınızı biliyorum ama uzun vadeli kârı aklınızda tutmaya çalışın.

Güvenlik açığı bir yanıtı hak ediyor

Eski yakın bir arkadaşım ve ben okula birlikte gidiyoruz. Arkadaş gruplarımızın çoğu örtüşüyor. Beni özlediğini ve benimle vakit geçirmek istediğini söyleyen bir mesaj attı. Ama onunla vakit geçirmekten hoşlanmıyorum: ilişkimiz çatışmalarla dolu. Bunu bir kenara bırakıp onunla arkadaş olmayı tercih ederim. Ona söylemeli miyim yoksa konuşmaktan kaçınmalı mıyım?

ARKADAŞ

Kendisini size karşı savunmasız bırakan veya açıkça bir şey isteyen bir arkadaşınızı asla görmezden gelmeyin. Arkadaşın her ikisini de yaptı: Seni özledim ve seni görmek istiyorum. Onları hayal kırıklığına uğratmak kabalık olurdu. Dürüstçe cevaplamak daha iyi: “Son zamanlarda çok fazla anlaşmazlık yaşadık. Biraz ara verip seni görmeyi tercih ederim. Tamam mı?” Eğer sizi müdahil olmaya devam etmeniz konusunda ısrar ediyorsa -ki bazı arkadaşlarınız da öyle yapacaktır- bunu iyice düşünebilir veya bırakabilirsiniz (pozisyonunuzu netleştirdikten sonra).

Tıbbi harcamalara yardımcı olmak mı yoksa bilgi için para mı ödemek istiyorsunuz?

70’li yaşlarımdayım ve maddi durumum iyi. Küçük kız kardeşimde bu yok. Oğlu, uyuşturucu kullanımından kaynaklandığına inandığım çene enfeksiyonu nedeniyle dört hafta boyunca hastanede kaldı. Sağlık sigortasının olmadığını biliyorum, bu yüzden sağlık faturalarıyla karşı karşıya kalacağından korkuyorum. Ama hiçbiri bana sağlıkları ya da uyuşturucu kullanımları hakkında bir şey söylemedi. Maddi olarak yardım etmeyi çok isterim ama yardım etmek aynı zamanda ne olduğunu ve şu anda neler olduğunu bilmek anlamına da gelir. Öneriler?

KIZ KARDEŞ

Hediyelerde herhangi bir koşul yoktur ve hediyeyi veren, hediyeyi veren kişiye özel bilgileri açıklama yetkisi vermez. Kız kardeşin senden bir şey istemiş gibi görünmüyor. Oğlunu sana söylemesi şartıyla ona para teklif etmek istiyorsan bunu yap. Ama dürüst olmak gerekirse bu bir hediyeden çok merakınızı gidermenin karşılığı gibi görünüyor. (Ve eğer hala kullanıyorsa, bu teklifinizi iptal eder mi?) Bunun yerine kız kardeşinize 20 soru olmadan duygusal destek sağlamanızı öneririm.

Bir iddiayı kuma koymak

Eşim ve ben bir plaj tatilindeydik. Kumdaki yüksek gelgit işaretinde sandalyelerimizi diğer ailelerle birlikte sıralıyoruz. Daha sonra birkaç kadın gelip eşyalarını önümüze koydu. Gruplar arasında boşluk bulunan ve kimsenin görüşünü engellemeyecekleri sahilden 15 metre aşağıya yürümelerinin sakıncası olup olmayacağını sordum. Onlara yardım etmeyi bile teklif ettim. Reddettiler. Her gün geldikleri buranın “kendi plajları” olduğunu söylediler ve ayrılırken bana hippi dediler. Yanlış mı sordum?

TATİLCİ

Sormaya her hakları vardı ve bu kadar yakın bir boş pozisyon varken, aynı fikirde olmamaları tuhaf görünüyor. (Ben de bunu yapardım.) Ancak sorduğumda, umarım yaygara çıkarmamışsınızdır. Siz ve eşiniz de sahilden 15 metre aşağıya inebilirdiniz. Oraya ilk senin ulaştığını biliyorum ama plaj protokolleri katı ve hızlı kurallarla değil, yumuşak normlarla ilgilidir. Bir hippiye benzediğiniz için tebrikler! (Easy Rider’da rüya gibi bir Peter Fonda hayal ediyorum.)

Zor durumunuzla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa SocialQ@Haber adresine, Facebook’ta Philip Galanes’a veya @SocialQPhilip X platformunda