Larry Kramer’s Memorial, eski dostları ve eski düşmanları bir araya getiriyor

canvade

Yeni Üye
On yıllar önce Dr. Anthony S. Fauci, koronavirüs pandemisi sırasında tanınan bir isim haline geldi, eleştirmenlerinden biri onun “bir katil” ve “yalancı” olduğunu ve “idam mangasının önüne çıkarılması gerektiğini” yazdı.

Bu sözlerin arkasındaki adam, AIDS krizi sırasında modern eşcinsel hakları hareketinin şekillenmesine yardımcı olan ve Mayıs 2020’de 84 yaşında ölen tartışmacı yazar ve aktivist Larry Kramer’dı.

Pazartesi akşamı Dr. Fauci, West Village’daki Lucille Lortel Tiyatrosu’nda Bay Kramer için düzenlenen anma töreninde konuşmacılardan biriydi. Sahneye çıktığında insanlar alkışladı.

Dr. Fauci, Bay Kramer ile olan uzun ve karmaşık ilişkisini, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü olarak yaklaşık kırk yıllık görevinin üzerinden dört yıl geçmişken, 1988’de San Francisco Examiner’da çıkan hararetli sözlerle başlayarak ayrıntılarıyla anlattı. . O sırada Sayın Kramer Dr. Fauci, Reagan yönetiminin o zamana kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde onbinlerce cana mal olan bir hastalığa karşı soğuk tepki vermesinden sorumluydu.

İki adam, Mayıs 2020’de kısa bir sohbetle sona eren uzun ve karmaşık bir dans olan derin bir ilişki paylaştı. Dr olarak Fauci sahneden anlattı, Bay Kramer fısıldadı, “Seni seviyorum Tony” ve Dr. Gözyaşlarını tutan Fauci, “Ben de seni seviyorum” yanıtını verdi.

Bay Kramer, birbirini ilk kez tanıdıktan sonra bile eleştiriden vazgeçmedi. Bir noktada Dr. Fauci, hükümetin AIDS salgınını ele almasını protesto etmek için kendisini Beyaz Saray çitine zincirlemeyi reddettiği için.

“Ona bunun 15 dakikalık ilgi olacağını ve ardından Beyaz Saray’a tüm erişimimi anında kaybedeceğimi söyledim” dedi Dr. fauci “Boş ver. Hala yapmam gerektiğini düşünüyordu.”

Bu anlaşmazlıktan kısa bir süre sonra Bay Kramer, Dr. Fauci ve eşi Christine Fauci, The Destiny of Me oyununun New York açılışında.

“Tam burada, bu tiyatroda,” dedi Dr. fauci

Oyun, AIDS salgını sırasındaki hayatının zar zor kurgulanmış bir versiyonudur. Karakterlerinden biri Anthony Della Vida adında korkak bir doktordur. doktor Fauci, karakterin temeli olduğunun gayet iyi farkında olduğunu söyledi – kendi deyimiyle “harap” olduğunu biliyordu. Ama performansta insanlığı da gördü.

“Sonunda,” dedi Dr. Fauci, “Larry arkamdan koşarak yanıma geldi ve özür dilercesine ‘Bana kızgın mısın?’ Ona oyunun ustaca olduğunu ve hiç alınmadığımı söyledim.”

Pekala, hiç kimse Dr. Fauci, yanıcı kişiliklerle baş edemediğini duydu. Ve bu durumda, affetme yeteneğinin bir kısmı, Bay Kramer’in Hollywood’da bir senarist olarak geliştirdiği araçları bileyerek (“Women in Love” uyarlaması için yazdığı senaryo) bir tür rol oynadığının farkında olmasından geliyordu. ” 1969’dan). ” DH Lawrence tarafından Oscar’a aday gösterildi) ve ardından oyun yazarı olarak.

Bu araçlar şu anlama geliyordu, Dr. Fauci, hastaları tıp kurumundan ayıran duvarı “yıkan” “sürücü” oldu.

Dr. Fauci, ancak “içgörü, akılcılık, duyarlılık, kırılganlık, empati ve hatta mizah” izledi. Ona göre, Bay Kramer’in “çirkin davranışı”, “halkının kötü durumuyla” ilgili “özverili bir amacın” sonucuydu.

Bay Kramer’in kişiliğinin gücü, anma töreninin başında gösterilen, konuşmalarının ve televizyona çıkmalarının öne çıkan bölümlerinde ifade edildi. En sevdiği sinirlerinden biri, AIDS krizinin konuşma dilinde gizlenmesi için meşru olduğunu düşündüğü “salgın” kelimesiydi.

Bay Kramer, “Neden kimse ‘veba’ diyemiyor?” dedi.

1983’te kurucu ortaklarıyla hararetli tartışmaların ardından Gay Erkek Sağlığı Krizinden ayrıldı. 1987’de, daha sert bir duruş sergileyen ve puanlarını iletmek için tiyatroya güvenen Act Up’ın oluşumunun arkasındaki itici güçtü.

Bay Kramer ve aktivist arkadaşları kendilerini New York Borsasının balkonuna zincirlediler ve deneysel AIDS ilacı olan AZT’nin yüksek maliyeti hakkında bağırdılar.

Ölen yoldaşların küllerini Beyaz Saray’ın bahçesine serptiler ve geceleri AIDS kurbanlarıyla ilgilenen ve gündüzleri AIDS’in dağıtılmasına karşı çıkan Kardinal John O’Connor tarafından St. Patrick Katedrali’nde düzenlenen bir ayini bozdular. yıpranmış – ve kanla kaplı dini cüppeler.

Diğer iki Act Up gazisi Ann Northrop ve Eric Sawyer ile birlikte anma töreninin düzenlenmesine yardımcı olan bir çömez olan Peter Staley, “Gerçekten önemsiz şeyler için Act Up’tan kaç kez istifa ettiğinin sayısını kaybettik,” dedi.

Staley, “Ama hepsi bir aile kavgasıydı” dedi. “Onu sevdik.”

Bay Kramer ile Yale Üniversitesi’ne giden ve ona yakın olan yazar Calvin Trillin, Bay Kramer’in Trillin ailesinin evinde bir yıl boyunca Noel yemeğine nasıl gelmediğini hatırladı ve ilişkileri nedeniyle çok hayal kırıklığına uğradığını söyledi. düz insan. onlarla bir şeyler kutlamak için AIDS’e yanıt. Bay Trillin, karısı Alice’in tepkisini hatırladı: “‘Tuhaf bir cevap.'”

Oyun yazarı ve senarist Tony Kushner, şakayla başlayan dokunaklı bir konuşma yaptı: “Huysuz yaşlı Yahudilere karşı zaafım var. Bana Martha Teyzemi hatırlattı.

Bay Kramer tarafından nasıl herkesin önünde yakıldığını anlatmaya devam etti. Buna verdiği tepki, Dr. fauci

Eşcinsel Tiyatro Tanrılarının Savaşı, Bay Kushner’ın epik oyunu Angels in America’nın birçok ödül kazanmasından, HBO için bir film haline getirilmesinden ve Bay Kushner’ı Lincoln de dahil olmak üzere birkaç senaryo yazması için görevlendiren Steven Spielberg’in dikkatini çekmesinden sonra geldi. .

Bay Kramer, Başkan Lincoln’ün eşcinsel olduğuna güçlü bir şekilde inanıyordu, ancak Bay Kushner ve Spielberg’in tasvirlerinde cinselliği pek yer almıyordu. Union Square Cafe’de öğle yemeğinde Bay Kushner, Bay Kramer’in argümanlarını sunduğunu ve onaylamamasının öfkeye dönüştüğünü söyledi.

Sonra şiddetli bir halk saldırısı geldi. Röportajlarda, Bay Kramer, Bay Kushner’ı, sorumluluklarını geylere bırakmış bir “gey sanatçı” olan bir “gey sanatçı” olarak nitelendirdi.

Bay Kushner, “Larry’nin anma töreninde konuşmama şaşırdım çünkü o bizim gerçekten güzel dostluğumuzu havaya uçurdu” dedi. “Yapmaması için yalvardım ama yapamadı ve kalbimi kırdı.”

“Sonunda barıştık,” diye devam etti Bay Kushner, “ve ona onu sevdiğimi söyledim ama sanırım bunun kısmen doğru olduğunu söylemekten utanıyorum.” Onu sevdim ama ben de yapmadım. Daha önce olduğu gibi. Ona olan eski aşkımı bir daha bulamadım.”

“Bunu bugün söylemem gerektiğinden emin değildim,” diye ekledi, “ama Larry’nin konuştuğu yıllar boyunca hepimiz anma törenlerine katıldık ve bence hâlâ nispeten usluyum.”

Bay Kramer hakkında bir HBO belgeselinin yapımcısı Sheila Nevins, Bay Kramer’in gazabından nasıl büyük ölçüde kurtulduğunu anlattı. Anı kitabı Yaşına Bakmıyorsun ve Diğer Peri Masallarına oldukça soğuk tepkisini anlatırken kahkahalarla karşılandı. Bay Kramer, ona kitaptaki “bazı öykülerin” “iyi” olduğunu söyledi.

Ayrıca her şeye nasıl meydan okuduğundan da bahsetti. Ona göre, “Ölmeyeceğim” diyor gibiydi.

Son yılları kolay değildi. 1990’larda proteaz inhibitörleri aldıktan sonra Bay Kramer’in T hücreleri iyileşti, ancak HIV ile ilişkili diğer sağlık komplikasyonları devam etti. 2002’de bir karaciğer nakli oldu, ancak yan etkileri acımasızdı.

HBO belgeseli için yapılan röportajların çoğu 2013’te gerçekleşti. Bay Kramer’ı bir hastane yatağında, görünüşe göre ölüme yakın gösteriyorlar.

2013 yılında eşi David Webster ile evlendiğinde tören hastane odasında gerçekleşti. Bay Kramer, karı koca ilan edildikleri için Bay Webster’ı öpmeyi başarmasına rağmen, “Evet” bile diyemedi.

Ertesi yıl, HBO, Ryan Murphy’nin yönettiği ve Mark Ruffalo, Julia Roberts ve Matt Bomer’in oynadığı, Bay Kramer’in 1985 tarihli oyunu The Normal Heart’ın film uyarlamasını tamamladı. Bay Kramer galada o kadar kötü durumdaydı ki, dahil olanlardan birkaçı özel olarak onun galada hayatta kalmaya niyetli olduğuna inandıklarını ve birkaç hafta içinde öleceğini beklediklerini söylediler.

Bunun yerine, altı yıl daha yaptı.

Anma töreninin sonuna doğru kürsüde sıra Bay Webster’a geldi. Seyirciler arasında Bay Kramer’in çeşitli doktorlarına yaptıkları iş için teşekkür etti. Ve aşk hikayelerinin bir versiyonunu anlattı.

1970’lerde ilk kez nasıl çıkmaya başladıkları ve Bay Kramer’in 1978 tarihli Fagots romanında onun unutulmaz bir tasvirine ilham veren talihsiz bir aşk yaşadıklarıyla ilgili bölüm atlandı.

Ayrıca Bay Kramer’in 1993’te Bay Webster’ı kendisi için Warren, Connecticut’ta bir ev bulması ve tasarlaması için görevlendirmesiyle ilgili bölümü de içeriyordu. Dileği su üzerinde bir şeydi. Sadece birkaçı mevcuttu.

Bay Webster, “Gayrimenkulde, arkasına yaslanmasını ve belki de beklemesini önerdim,” dedi. “Ve tabii ki ‘Anlamıyorsun’ diyerek beni azarladı. ben ölmekte olan bir adamım Bunu şimdi istiyorum.’ Proje bizi bir araya getirdi ve ölmekte olan adam yaşamak için evini aldı.”

2020’de Bay Kramer’in sağlığının yeniden bozulmaya başladığını söyledi. Bu noktada, “sevdiğimiz kişiyle evlenebilmek ve her peri masalı gibi sonsuza dek mutlu yaşayabilmek” de dahil olmak üzere paylaştıkları şeylere minnettar kalmamak mümkün değildi.

Bay Kramer hiç yumuşamadı.

Bay Webster, “Hala işaret ettiğini biliyorum,” dedi.