Lucha Libre modasını kostüm tasarımcısı “Cassandro” ile birlikte sergiliyoruz.

canvade

Yeni Üye
Yüzüğe uzun, pullu bir pelerinle giriyor. Parıldayan vücudu, platin sarısı saçları, abartılı göz makyajı ve dudaklarındaki kırmızı ton, onu erkekliğini bir zırh gibi giyen hırlayan rakibinden açıkça ayırıyor. O, Lucha Libre’nin Özgürlüğü Cassandro’dur.

Meksika maskeli güreşi dünyasındaki yeni biyografik sette Gael García Bernal, drag tarzında gerçek bir egzotik olan Saúl Armendáriz’i canlandırıyor muhteşem Cassandro olarak izleyicinin hayal gücünü yakalayan Lucha Libre’nin yıldızları. Maçoluğu ödüllendiren bir kültürde eşcinsel bir erkek olarak beklentilere meydan okudu Abartılı bir stili sert vücut vuruşlarıyla birleştirerek.

Akademi Ödülü sahibi Roger Ross Williams’ın yönettiği bu hafta Prime Video’da yayınlanan film, Cassandro’nun amatör güreşçiden ultra kadınsı dövüşçüye dönüşümünü konu alıyor.

Filmin kostüm tasarımcısı Mariestela Fernández, ringdeki ter ve ışıltıyla baş etmenin yaratıcı mücadelesinden bahsetti. Bayan Fernández’in sözleri hafifçe düzenlendi ve özetlendi.

Film üzerinde çalışmaya başlamadan önce Lucha Libre kültürüne ve Cassandro’ya ne kadar aşinaydınız?

Meksikalı olmak kültürümüzün bir parçası ve 1970’lerden bu yana çok önemli. Kostümlere gelince, Lucha Libre’yi çevreleyen bu estetik bir fenomendir.

Exótico Luchadores’i biliyordum ama Cassandro’nun ne kadar önemli olduğunu bilmiyordum. Cassandro’dan önce tüm Lucha Libre Exótico dövüşçüleri kaybedecekti. Ama ondan sonra her şey değişti. Harika bir luchador olabilirsiniz ve bu size ve nasıl dövüşeceğinize bağlıdır – nasıl görünürseniz görünün. Bence hikayenin can alıcı noktası burası.

Egzotik olmak ne anlama geliyor? İmzalı bir görünüm veya stil var mı?

Basitçe söylemek gerekirse, Lucha’da biraz sıkıcı olduğunu söyleyebilirim. Bir kadın gibi giyinmek ya da elbise giymek ve aynı zamanda bir luchador olmakla ilgili. Ama konsept şuydu: Sen eşcinselsin, kadın gibi giyiniyorsun, yeterince erkek değilsin. Burada çok maço bir ortamdan bahsediyoruz. İyi olsanız da, sizinle dalga geçecekler ve her zaman Lucha’nın komedi kısmı olacaksınız, ancak asla öne çıkan atlet olmayacaksınız.

Demek Cassandro’yla ilgili en önemli şey bu. İnanılmaz parlak, parlak ve ışıltılı kıyafetleri nedeniyle Lucha Libre’nin Liberace’si olarak anılmasının yanı sıra, o harika bir luchador’du ve hala da öyle.

Bu kadar çok fiziksel aktiviteye dayanması gereken bir kostüm tasarlamak nasıl farklı?

Oyuncu çok rahat olmalı ve tüm numaraları ve lucha’ları yapabilmelidir. Ama yine de Cassandro’yu göz önünde bulundurarak bunun bir moda ifadesi olması da gerekiyordu. O sadece harika bir luchador değil, aynı zamanda harika bir tasarımcıydı.

Çok fazla araştırma yapmak zorunda kaldım çünkü Cassandro’nun eskiden giydiği kıyafetleri alıp gerçekten sinematik hale getirmek istedim, bu yüzden biraz stilize edildi. Luchadore’ların geri kalanının sıfırdan tasarlanması gerekiyordu çünkü El Hijo del Santo dışında hiçbir hakkımız yoktu. [a lucha celebrity and Mexican folk hero]. Bunu tek başıma yapmadım. Bu kıyafetleri yapan bir grup insandı.

Bu filmdeki favori kıyafetleriniz hangileri?

Giydiği ilk görünüşü takdir ediyorum. Annesinin elbisesinden tasarladığı bir kıyafet. Annesi çok gürültülüydü ve çok fazla parmak izi kullanıyordu. O kadar gösterişli olmasa da, annesinin üzerinde gördüğü bazı bluz ve etekleri çıkarıp bir araya getirmesini seviyorum. Ve böylece Cassandro doğdu.

Ve tabii ki kırmızıyı seviyorum. Demek istediğim, altınla çok güzel. Ve Mexico City’de savaşırken bu onun için çok önemli; Ülkenin her yerinden gelen tüm Luchador’ların tapınağı gibi. Cassandro da Mexico City’den değil, Juárez-El Paso sınırından.

Bu film üzerinde çalışırken Cassandro’nun görünümünü oluştururken aklınızda belirli bir renk paleti var mıydı?

Evet, yeşil, daha çok beyaz ve gümüş rengi, bazıları da kırmızı kıyafetlerle Meksika bayrağına selam vermek istedim.

El Paso’da Amerika’da yetiştirilme tarzını onurlandırdığı başka bir bölüm daha var. Yani mavi, kırmızı ve beyaz kıyafetler de var. Gerçek hayatta bu renkleri ve kıyafetleri giymese bile, çitin her iki tarafını da göstermek benim için gerçekten önemliydi.

Ve tabii ki pembe de var çünkü egzotiklik ve kızlık ile ilişkilendiriliyor.

Luchador maskelerini tasarlamak nasıldı?

Bu senin yaptığın bütün bu kişilik meselesine benziyor. Lucha’yı anlamanın en önemli yolunun maske olduğuna inanıyorum. Maske taktığınız ve sonra ortadan kaybolduğunuz bir şeydir. Tıpkı tiyatrodaki gibi: Maske aslında karakterin oturduğu, yaşadığı ve nefes aldığı yerdir.