NCAA Finali Spor Sütyeni İzleme Partisinden Sahneler

canvade

Yeni Üye
PORTLAND, Oregon – Pazar günü saat 10:30’da bir spor barının önünde March Madness’i izlemek için bekleyen bir hayran kuyruğu oluştu. Patagonya postları, şapkaları ve yağmurluklarıyla bar müdavimleri, kendilerini ıslatan yağmura aldırış etmediler.

30 dakika sonra kapılar açıldığında içeri girip yerlerini aldılar. Televizyonlarda futbol ve lakros gösteriliyordu; Formalar ve spor malzemeleri askıya alındı duvarlar; ve “Whoomp! (İşte burada Dır-dir),” Amerika’daki diğer tüm spor barlarından ayırt edilemez bir sahne.

Büyük bir fark dışında: Bara girenlerin yaklaşık dörtte üçünü kadınlar oluşturuyordu. Barın beş televizyonunun her birinde sadece kadın sporları gösteriliyordu. Ve sadece kadın sporcuların – Brittney Griner, Allyson Felix ve Naomi Osaka – resimleri duvarları süslüyordu.

Menüde “Title IX” adlı bir kokteyl belirdi ve kahve fincanlarının üzerinde “Sadece Kadın Sporları” yazıyordu. Tüm cinsiyetler için iki banyoda alt değiştirme masası ve ücretsiz organik pedler ve tamponlar bulunuyordu.

Sloganının “Kadınları destekliyoruz” olduğu Sports Bra’ya hoş geldiniz. Uzun süredir şef ve eski basketbolcu olan 43 yaşındaki sahibi Jenny Nguyen, kendi deyimiyle “sütyen” in yalnızca kadın sporlarına adanmış olduğunu söyledi.

Bayan Nguyen, dört yıl önce bu fikre ilham verdiği için uygun bir fırsat olan geçen yılki NCAA basketbol turnuvasında kadın sporları vahasını açtı. O zamanlar Bayan Nguyen ve arkadaşları bir spor barının köşesine saklanmış, köşedeki küçük bir televizyonda sesi kapalı 2018 bayanlar finalini izliyorlardı. Sinir bozucu bir Notre Dame zaferini kutlarken, bakışlarla ve kafa karışıklığıyla karşılandılar.

Bayan Nguyen o sırada, bir kadın maçından gerçekten zevk alabilmelerinin tek yolunun – sesi açıkken – kendi spor barlarının olması olduğu konusunda şaka yaptı. Böylece birini açtı.

Bayan Nguyen e-posta yoluyla “Sektörde büyük bir boşluk varmış gibi hissettim” dedi. Bu yıl, tüm NCAA kadın basketbol turnuvalarının ulusal yayın süresi kazandığı yalnızca üçüncü yıl. 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, medyada yer alan haberlerin yalnızca yüzde 5,4’ü kadın sporuna ayrılıyor.

Pazar günü gelişlerinden kısa bir süre sonra taraftarlar yağmurluklarını çıkardılar ve katılan iki takımdan birine bağlılıklarını açıkladılar: Louisiana Eyalet Üniversitesi veya Iowa Üniversitesi.

46 yaşındaki evde oturan bir baba olan Jeff Bayer, oradaki bir yaz basketbol kampında yedinci sınıfta aldığı bir Iowa tişörtünü gururla giydi. 10 yaşındaki oğlu Dylan ile oturdu ve daha sonra katılan eşi ve 7 yaşındaki oğlu için koltuk ayırdı. (Çocuklar saat 22:00’den önce Bra’ya kabul edilir)

61 yaşındaki muhasebeci Jimmy DuSablon (kendisini aynı zamanda sanatçı, müzisyen, fotoğrafçı ve eski sporcu olarak da tanımlıyor), ten rengi ve sarı bir flanel gömlek ve siyah ve sarı bir fular ile Iowa’ya desteğini göstermek için geldi. Takım renkleri altın ve siyahtır. Bay DuSablon, “İç çamaşırım siyah ve sarı ama size göstermeyeceğim” dedi gülerek.

Kolej basketbolu oynayan 64 yaşındaki doktor Katherine Hennessey erken gelmesi gerektiğini biliyordu; Ayrıca bir Final Four maçına bir saat erken gitmiş ve zar zor oturmuştu. “Halkımla birlikteydim,” dedi Dr. İzlemek için Port Angeles, Washington’dan beş saat süren Hennessey.

Bayan Nguyen, starttan bir saat önce, 45 kişi kapasiteli barın önüne bir “doluluk” levhası astı. Birkaç kişi daha kendilerine yer ayırmış olan arkadaşlarla tanışmak için içeri girdi.

Saat 12:30’da maç başladığında herkes nöbet yerini almıştı. Bayan Nguyen, televizyonların sesini açtı ve kalabalığın dikkati dağıldı. (Röportaj istediğimde, birkaç kişi reddetti ve “Devre arası” dedi.) Iowa gol attığında, oda neredeyse aynı anda haykırdı. Chatter yalnızca oyunlar arasında ve hayran reklamları sırasında ortaya çıktı. Birkaç adanmış TV izlemekle meşguldü. “İyi deneme!” diye bağırdı bir kadın. “İçeri gel!” diye bağırdı.

30 yaşındaki meslek terapisti Simi Mann, “Hepimiz kadın sporlarının tadını çıkarmak ve iyi vakit geçirmek için buradayız” dedi. Bara ilk gelişiydi.

33 yaşındaki elektrikçi çırağı Sabrina Domingo, spor sutyeni “sporu bilen diğer kadınlarla birlikte basketbol izleyebileceğim bir yer” dedi. “Bana oyunu açıklamaya çalışan erkeklerin olmadığı” bir yerin nadir olduğunu da sözlerine ekledi.

İlk yarının bitiminden saniyeler önce, LSU üç sayılık atış yaparak Iowa karşısında liderliğini pekiştirirken sadece bir avuç taraftar alkışladı. Personel barda süzülerek glütensiz ve vegan seçeneklerin yanı sıra içecekler de dahil olmak üzere yiyecekler servis edildi. (Bara göre, ürünlerin, biraların ve kokteyllerin çoğu kadınlara ait işletmelerden geliyor.)

Kalabalık, ikinci yarı başladığında masaları yumrukladı ve çığlık attı, birçoğu Iowa’nın geri döneceğini umuyordu. Ayrı masalar birleştirildi ve oyun duraklatıldığında yabancılar arasında sohbetler oluşturuldu. Barda iki kadın öpüştü; başka bir çift el ele tutuştu.

Bar, LGBTQ, feminist ve vegan toplulukların yanı sıra kadın spor hayranları için bir sığınak haline geldi. Lezbiyen Nguyen, “Spor sutyenini tasarladığımda, gerçekten kadın sporseverlerin ilgisini çekeceğini düşündüm” dedi. “Kapılar açılır açılmaz bunun burada olmak isteyenlerin en küçük özelliği olduğunu anladım.”

Bir yıl önce BH’nin açılış gününde arkadaşıyla tanışan Bayan Domingo, “Buraya daha önce hiç yaşamadığım bir topluluk olduğu için geldim” dedi.

Liseye geçmeden onlarca yıl önce kız basketbolu oynadığını anlatan DuSablon, “Hayatım boyunca kadın sporlarını takip ettim” dedi.

Maçın kapanış dakikalarında, LSU’nun liderliğinin Iowa’nın üstesinden gelemeyeceği kadar büyük olduğu açıktı. Maç sonunda skor 102-85 oldu.Taraftarların Iowa yanlısı çoğunluğa rağmen herkes tezahürat yaptı. (Maçı ortalama 9,9 milyon kişinin izlediğini, tarihin en çok izlenen kadın basketbol şampiyonasını ve ESPN+’da tüm zamanların en çok izlenen kolej etkinliğini yaptığını belirtmekte fayda var).

Çok geçmeden salonun çoğu gitmişti. Bazıları kaldı ve bazı yeni gelenler daha fazla oyun sonrası görüntü izlemek ya da kadın futbolu ya da softbol izlemek için içeri girdi.

Bayan Mann bir süre arkadaşlarıyla kaldı. “Buraya gelir gelmez neden tüm turnuva boyunca burada değildim diye düşündüm. Bütün sene boyunca? sadece hayal kırıklığına uğradım bugün ilk kez burada olduğumu.