Sesli Not Kuralları: Ne Kadar Uzun?

canvade

Yeni Üye
Artık sıradan bir sahne haline geldi. Telefonunuz çalıyor, ancak kısa mesaj yerine birisinin sizin için özel olarak herhangi bir uzunlukta özel bir podcast yazdığı ve siz oynat tuşuna basıncaya kadar konusunun bilinmediği bir uyarıdır. Bu, ilginç bir dedikodu parçası, çarpıtmalarla dolu bir hikaye ya da elleri yazacak kadar boş olmayan birinden gelen tamamen banal bir rapor olabilir.

Bu bir sesli not; bir şekilde modern iletişimin en tartışmalı biçimlerinden biri. Sesli mesajlar, bir kısa mesajdan daha özeldir ve bir telefon aramasından daha az acildir ve sonunda gönderenin bağlantısını kesen diğer sesli mesajlaşma servislerinin aksine, maksimum bir süre sınırlaması getirmez. Bu, alıcıların insafına kalırken, gönderenlerin kayıt yapıp sınırsız bir sözlü yolculuğa çıkabileceği anlamına gelir.

New York'taki Hollanda Konsolosluğu'nda görevli 29 yaşındaki siyasi yetkili Iris Meines, “Eğer bir şeyi bir dakikadan daha uzun süre dinlemem gerekiyorsa, dikkatim dağılıyor ve kaydetmeyi bırakıyorum” dedi. “Bir dakikadan az sürerse 'Tamam, bunu yapabilirim' diye düşünüyorum. Altı ya da yedi gerçekten berbat. Bir arkadaşımın telefonda konuşmasını yedi dakika boyunca dinleyip dinleyemeyeceğimi bile bilmiyorum.”

Genellikle oynatma sırasında not aldığını, böylece hangi noktalara yanıt vermesi gerektiğini unutmadığını söyledi. (Apple, sonbaharda işletim sistemine yapılan bir güncellemeyle sesli mesajın transkripsiyon özelliğini ekledi.)

Bayan Meines, “Arkadaşlarım onlardan hoşlanmadığımı biliyor” dedi. “Ona 'Bunu bana neden yapıyorsun?' diye soruyorum.” Kayıt sırasında insanların çiğneme yaptığını duyduğunda bunu özellikle sinir bozucu buluyor.

Bayan Meines için sesli notlar biraz sinir bozucu; arkadaşlarıyla yüz yüze göremiyorsa telefonda konuşmayı veya mesaj atmayı tercih ettiğini söyledi. Ancak diğerleri için bunlar ahlaki bir sorun olmasa da en azından görgü kuralları meselesi gibi görünüyor. Jacob Sweet geçtiğimiz günlerde The Atlantic'te sesli mesajların “hoşgörülü” olduğunu ve “bencilliği teşvik edebileceğini” savundu. Spectator'daki bir manşet onların her yerde bulunmasını “tiranlık” olarak tanımladı.

Hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik dersler veren görgü kuralları uzmanı Elaine Swann, sesli notların daha uzun monologlar için kullanılmaması gerektiğini, yalnızca “sesin gerekli olduğu ancak konuşmanın gerekli olmadığı” durumlarda (örneğin özür dilerim) kullanılması gerektiğini söyledi.

“Kendini kontrol etmeye çalış” dedi. “Uzun soluklu bir sesli notla birinin hayatına müdahale etmeyin.” Bayan Swann, daha ayrıntılı mesajların, her iki tarafın da birbirleriyle aktif olarak etkileşime girebileceği bir telefon görüşmesine saklanması gerektiğini söyledi.

Telefondan çekinenler için bunu söylemek yapmaktan daha kolay olabilir. Y Kuşağının sesli mesaj bırakmaktan çekindiği bilinirken, Z Kuşağı telefon görüşmelerinden tamamen kaçınmasıyla ünlüdür. Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan bir araştırmada Avustralyalı araştırmacılar, 18 ila 26 yaşları arasındaki katılımcıların yüzde 87'sinin hoş olmayan konuşmaları telefon yerine kısa mesaj yoluyla halletmeyi tercih ettiğini ve yüzde 49'unun telefon görüşmelerinin kendilerini korkuttuğunu söylediğini buldu. Bu, Apple'ın on yıl önce tanıttığı ancak son yıllarda giderek daha popüler hale gelen Sesli Notların neden özellikle Z Kuşağı arasında popüler göründüğünü açıklayabilir.

Ancak daha yaşlı nesiller de telefondan rahatsız olabiliyor. Los Angeles'ta oyuncu ve sunuculuk yapan 36 yaşındaki Alana Jordan, sesli notları gerginliğini kontrol altına almanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi. Mesajları göndermeden önce tekrar dinliyor ve ses tonunu ayarlamak isterse tekrar kaydediyor. “Kendi kendini düzenleme yeteneği, yanlış anlaşılma korkusunu hafifletiyor” dedi.

Bazı uzmanlar bu rahatsızlıklardan kaçınmanın olumsuz yanları olabileceğini söylüyor. MIT'den psikolog Sherry Turkle, yaygın “kırılganlıktan kaçış” konusunda uyardı.

Sesli not kullanıcılarının, örneğin bir anlaşmazlık veya beklenmedik bir soru olduğunda “başkalarının duygulanımlarının sürtüşmesine yanıt vermek zorunda olmadıklarını” söyledi.

Aynı zamanda Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age kitabının da yazarı olan Profesör Turkle, “Sesli notlar genellikle hiçbir risk oluşturmaz” dedi. “İnsanlar birbirimizle bağlantı kurmamızı sağlayan şefkatli konuşmalar yapma yeteneğini kaybediyor. Bunu uygulamalıyız. İnsanlar kendilerini çok fazla göstermekten çok korkuyorlar.”

Ancak sesli notları kişisel olmayan veya kapalı bulmak yerine, savunucularının çoğu – çoğu zaman eleştirmenleri kadar sesli – özel bir tür yakınlık ve kırılganlık sağladıklarını söylüyor.

Afro-Amerikan edebiyatı okumak için Louisiana'dan New Jersey'e taşınan 27 yaşındaki öğrenci Brittany Marshall, sesli notların en büyük hayranı olmadığını söyledi. “Yaptığım işi bırakıp onları dinlemem gerekiyor” dedi. “O zaman her şeyi hatırlamam gerekiyor ki cevabımda buna değinebileyim.”

Ancak evinde yakın bir arkadaşı tarafından karşılanır. Tanıdık sesin rahatlatıcı olduğunu ve arkadaşının tiyatro deneyimi sayesinde etkileyici konuşma tarzının onu güldürdüğünü söyledi.

Houston'daki bir immünoloji öğrencisi olan Gemalene Sunga, bir dizi sesli not bombardımanına tutulmaktan hoşlanmadığını söyledi; arkadaşlarının “en az iki dakika boyunca arka arkaya altı veya yedi tane” göndereceğini söyledi. “Ama arkadaşlarımın sesini duymak hoşuma gidiyor.”

31 yaşındaki Bayan Sunga, uzun vadede sesli notlara dijital hatıra olarak da değer verdiğini ekledi. Apple'ın işletim sistemi varsayılan olarak mesajları iki dakika sonra silse de, alıcılar mesajları sonsuza kadar kaydetme seçeneğine sahiptir.

“Hastalık yapmak istemem ama o kadar nostaljik bir insanım ki bunları düşünüyorum” dedi. “Sesli notlar soyuttur ancak benim için duygusaldırlar.”

Öyle ki Bayan Sunga, rahatsız edici görünse de sesli notlarını kendisi göndererek arkadaşlarının ona daha sık göndermesini sağlamaya çalışıyor. “Bunu sadece belirli arkadaşlarımla güvenli bir şekilde yapıyorum ve odayı okuyorum” dedi. “Düşünceli olmak istiyorum.”

Her yeni iletişim teknolojisinde olduğu gibi, herkesin uygun nezaket kuralları konusunda hemfikir olması biraz zaman alabilir. Buffalo Üniversitesi iletişim bölümü başkanı Melanie Green, “Sesli notlara gelince, henüz yerleşik bir norm yok, bu nedenle insanların farklı yorumları var” dedi.

Yüksek sesle söylenen sözlerin sessizce okunan sözlerden daha iyi hatırlandığını ve kendi kendine konuşmanın tedavi edici olabileceğini gösteren araştırmalar var. 2007 yılında, Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, duygusal etiketlemenin (duyguları kelimelere dökme süreci) insanların zaman içinde olumsuz duygulara verdikleri tepkileri yönetmelerine yardımcı olabileceğini buldu.

Alıcı için potansiyel olarak stresli olsa da, başıboş sesli notlar gönderen için sağlıklı bir uygulama olabilir.

Bayan Meines, “Onları dinlemek zorunda kaldığımda onlardan hoşlanmıyorum” dedi. “Ama onları göndermeyi seviyorum.”