TikTok'ta lüks çantaları yok eden Tanner Leatherstein, kalite ve değere dair ipuçlarını paylaşıyor

canvade

Yeni Üye
Videolardan biri, Louis Vuitton'un imzası olan LV logosuyla kaplı büyük beyaz deri bir çantayla başlıyor. Milisaniyeler içinde bir el sustalı bıçağıyla uzanıyor ve çantanın yan tarafında büyük bir yarık açıyor, ardından çantayı dikiş yerlerinden yırtıyor. Bir diğerinde, Christian Louboutin'in kendine özgü kırmızı tabanı, siyah bir stilettodan bir İngiliz anahtarıyla yüksek sesle sökülüyor; Başka bir vakada, bir adam bir deri parçasını ateşe verip küle çevirmeden önce makas 2.200 dolarlık Prada çantayı kesti.

950.000'den fazla takipçisi olan Tanner Leatherstein'ın TikTok dünyasına girdiniz. Gerçek adı Volkan Yılmaz olan Leatherstein, aşırı pahalı eşyaları doğramasıyla YouTube ve Instagram'ın yanı sıra sosyal medya platformunda da kült statüsü kazandı. Bunun nedeninin, izleyicilere malzemelerin ve işçiliğin gerçek kalitesini göstermek ve ardından ürünün yapım maliyetinin ne kadar olabileceğini ayrıntılı olarak göstermek olduğunu söylüyor.

Sayın Yılmaz, Aralık ayında Dallas'taki atölyesinde “Birçok durumda” dedi, “benim tahminlerim fiyat etiketindekinin onda biri kadar. Lüks sektörünün altında yatan fiyat artışları hala birçok insanı şok ediyor.”

Düzenlenen bir sonraki röportajda 37 yaşındaki Yılmaz Bey, hayatı boyunca deriye olan tutkusunu, platformu için lüks ürünlere ne kadar harcadığını ve insanların yeni deri ürünler alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Deri ürünlere olan sevginiz ne zaman başladı?

Ailemin Türkiye'de bir tabakhanesi vardı, dolayısıyla ben de bu işin içine doğdum. Saat 11 civarında ilk deri ceketimi yapmak için beş koyun derisini tabakladım. İstanbul'da okurken tabakhanede çalıştım, ardından Çin'e giderek deri ithalatı ve ihracatını öğrendim, ardından da Türkmenistan'a gittim.

2009'da ABD yeşil kart piyangosunu kazandım ve Chicago'ya taşındım. Illinois Üniversitesi'ndeki MBA eğitimim sırasında taksi şoförlüğü yaptım ve ardından yönetim danışmanı olarak çalıştım, bu da içimde ölüyormuşum gibi hissetmeme neden oldu. Hâlâ deri konusunda takıntılıydım, bu yüzden Pegai adında kendi deri markamı kurdum, YouTube'da kendi kendime tasarım kısmını öğrendim ve geçimimi sağlamak için Uber'de işlere yöneldim. 2019 yılında işler düzelince Dallas'a taşındım.

Neden sosyal medya içeriği oluşturmaya başladınız?

Arkadaşlarım ve hatta arkadaşlarımın arkadaşları her zaman benden deri alımlarını incelememi istediler. Kalite hakkında ne düşünüyorum? Çok fazla para mı ödediler?

Bu bana, insanların derinin nasıl tedarik edildiği veya nasıl kullanıldığı hakkında aslında pek bir şey bilmediğini ve lüks deri ürünlerdeki işaretlemelerden şüphelendiğini fark etmemi sağladı. Ben de onların sorularına cevap verecek videolar hazırlamaya başladım. Bu kadar patlamalarını beklemiyordum.

En çok açık cepleri kesmeleriyle tanınırlar. Bunu neden yapıyorsun?

Çantaları analiz etmeye başladığımda, fiyatın aslında kullanılan deri veya malzemeyle değil, etiketle ilişkili durumla ilgili olduğunu göstermek istedim. Pek çok kişi otomatik olarak pahalıysa iyi olması gerektiğini varsayar.

Kestiğiniz ilk çanta neydi?

Bu bir Louis Vuitton evrak çantasıydı. Louis Vuitton dünyanın en ünlü deri markalarından biri ancak birçok kişi ikonik LV monogram malzemesinin aslında tuval olduğunu bilmiyor. Viral hale gelen ilk video, 1.200 dolarlık küçük bir Chanel cüzdanıydı. O andan itibaren farklı markaların tanıtılması yönünde talepler artmaya başladı.

Bir çantayı keserken nelere dikkat edersiniz?

Elbette derinin kalitesi. Nasıl bronzlaşmıştı. Kaplamayı çıkarmak için aseton kullanıyorum ve deriye ne kadar plastik makyaj uygulandığını görebiliyorum. Hangi tabaklama işleminin kullanıldığını belirlemek için deriyi yakıyorum. Daha sonra dikişe, donanıma ve yapıya yansıyan işçiliğe bakıyorum.

İşimin büyük bir kısmı markanın söylediklerini değerlendirmek. Bir çanta dışarıdan güzel görünebilir ama açıp içine baktığınızda farklı bir hikaye anlatır.

Sosyal medyada sahip olduğunuz iki milyona yakın takipçiniz kimler?

Kesinlikle lüks markalardan nefret eden, fiyatlandırmanın bir aldatmaca olduğunu ve buna para ödeyenlerin aptal olduğunu düşünen bir demografik grup var. Bir de pahalı ürünleri doğramanın eğlence değerini seven insanlar var. Ancak birçok kişi lüksü sevdikleri ve kaliteli ürünleri daha iyi anlamak istedikleri için videoları izliyor. Lüks ya da vintage alışverişlerini gözleri açık değerlendirmek istiyorlar.

Hangi markalar paraya değer?

Bottega Veneta inanılmaz deri kullanıyor ve ben de bu güzel ürünleriyle ilgili üç veya dört video hazırladım. Ancak bir videoda (650 dolarlık bir cüzdanda) onu kestim ve astarının etikette anlatılandan daha düşük kaliteli bir deriden yapıldığını gördüm. (Bottega yorum talebine yanıt vermedi).

Strathberry adında bir İskoç markasını gerçekten seviyorum. Ürünlerini, Loewe ve Dior gibi markaların ürünlerini ürettiği İspanya'nın küçük bir kasabası olan Ubrique'de üretiyorlar. Ancak Strathberry maliyetin çok küçük bir kısmı; 3.000 $ yerine 500 $'a yakın. Polene, ne yaptığını gerçekten bilen insanlar tarafından oluşturulan bir başka harika etikettir. Koç orta fiyat segmentinde oldukça iyi.

Bulduklarınız karşısında hiç şok oldunuz mu?

Gerçekten şok olmadım; çok para ödüyorum. Bir çantanın harika malzeme ve tasarımdan yapıldığını gösterebilmek harika bir şey ama standart bu olmalı.

Markalar artık sizinle iletişime geçiyor mu?

Gerçekten değil ve kesinlikle lüks sektörden değil. Ücretsiz makaleleri veya reklam fırsatlarını kabul etmiyorum. İnsanlar bana ancak tamamen bağımsız kalırsam güvenecekler.

Tatillerde birçok kişi deri eşya verdi veya aldı. Onun için herhangi bir ipucu var mı?

Duyularınıza güvenin. Hisset. Plastik gibi geliyorsa bu iyiye işaret değil. Kokla. Sadece deri kokusu değil, aynı zamanda kaliteli derinin hoş, hafif topraksı bir aroması da vardır. Kimyasal gibi kokmamalı.

Ona bak. Deri hayvansal kökenli bir üründür. Tane ve lif yapısında farklılıklar vardır. Kumaşta ne kadar çok çeşit görürseniz o kadar doğal ve işlenmemiş olur. Güçlü bir cila ile aşırıya kaçılırsa, deri oldukça standart hale gelir ve kalitesiz deriler gizlenebilir.