Willie Nelson, stil ikonu – Haber

canvade

Yeni Üye
Willie Nelson, Nisan ayındaki 90. doğum günü kutlamasında Hollywood Bowl sahnesinde “Beni sarın ve öldüğümde tütsüleyin” şarkısını söyledi.

Bay Nelson her zamanki gibi çok rahatlamış görünüyordu. Kırmızı bandananın üzerine kovboy şapkası takıyordu ve saçları sırtından aşağıya doğru dökülüyordu. Sokakta giyilen, vintage akustik modeli Trigger adlı güvenilir gitarı, boynundaki kırmızı, beyaz ve mavi kayıştan sarkıyordu. Yanında uzun süredir arkadaşı olan, aynı derecede rahat olan Snoop Dogg da vardı.

Snoop’la yapılan düet, Bay Nelson’ın 2023’teki en önemli olaylarından biriydi; hayranlar ve meslektaşları, Amerikan kültürel yaşamının en büyük hayatta kalanlarından birine olan takdirlerini ifade etti. Şubat ayında en iyi country albümü dalında Grammy ödülünü kazandı. İki ay sonra Beck’e iki günlük Hollywood Bowl konserinde Rosanne Cash, the Chicks, Gary Clark Jr., Sheryl Crow, Keith Richards ve diğer sanatçılar katıldı.

Kasım ayında, son kitabı “Enerji Düşünceyi Takip Ediyor: Şarkılarımın Arkasındaki Hikayeler” hem bağımsız kitapçılarda hem de Wal-Marts’ta yayınlandıktan kısa bir süre sonra Bay Nelson, Rock & Roll Onur Listesi’ne alındı. Bu ay CBS Hollywood Bowl konserini yayınladı; ve bu yılki Sundance Film Festivali’nde prömiyeri yapılan dört bölümlük retrospektif belgesel “Willie Nelson & Family” Paramount+’ta yayınlanmaya başladı.

Ancak Bay Nelson’ın beklentilerinin en iyi ihtimalle belirsiz göründüğü bir zaman vardı; o, sözde daha iyisini bilen müzik yöneticileri tarafından belirlenen yolu izlemeye çalışan birçok Nashville adayından biriydi.

Dönüm noktası, tüm bunlara ara verip sadece müzikal yaklaşımında değil, aynı zamanda kendisini dünyaya tanıtma biçiminde de tamamen kendisi olmaya karar vermesiyle geldi.

1960’larda RCA Records için yaptığı albümlerin kapaklarında yer alan Willie Nelson’ın, izleyicilerin tanıdığı ve sevdiği “kozmik kovboy” (bir zamanlar kendine verdiği ad) ile neredeyse hiçbir ortak yanı yok gibi görünüyor.

1962 tarihli ilk albümü “…And Then I Wrote”un kapağında, takım elbiseli, endişeli bir gülümsemeye sahip kısa saçlı bir adam var. 1968’de çıkardığı sekizinci stüdyo albümü Good Times’da, mini etekli genç bir kadının etrafına sarınırken, golf kıyafetleriyle golf sahasının üzerinde poz vererek modanın en düşük noktasına ulaştı. Albümler az satıldı ve Bay Nelson, temsilci eksikliğinden dolayı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı.

RCA, bu nevi şahsına münhasır şarkıcı-söz yazarına yalnızca genel bir country yıldızı imajını empoze etmekle kalmadı, aynı zamanda turne sırasında kendisine eşlik eden mütevazı grup yerine kayıt stüdyosunda yüksek profilli seans müzisyenlerini kullanması konusunda ısrar etti. Görünüşe göre plak şirketi Bay Nelson’ı bir yıldız yapmak için elinden geleni yaptı ama onun kendisi olmasına da izin verdi.

Onun dönüşümü, Nashville dışındaki çiftlik evinin 1969’da yanmasıyla ciddi anlamda başladı. Kinky Friedman’ın, Bay Nelson’ın 2012 tarihli “Beni Yuvarla ve Öldüğümde Beni Dumanla” adlı kitabının önsözünde belirttiği gibi, aşağılık fal şarkıcısı bir sonraki aşamasına eski Amerikan ikonoklastının ruhunu kanalize ederek girdi.

Bay Friedman şöyle yazdı: “Willie, Nashville’deki kuruluşa, Davy Crockett’in Tennessee’deki siyasi kuruluşa söylediği sözlerin aynısını söyledi: ‘Cehenneme gidebilirsin, ben Teksas’a gidiyorum”’ diye yazdı Bay Friedman.

1972’de ilerici politikaları, rahat atmosferi ve conjunto’dan blues’a kadar çeşitli müzik tarzlarının karışımıyla tanınan Austin’e yerleşti. Saçlarını uzattı, Armadillo Dünya Genel Merkezi gibi kulüplerde performans sergilemek için kot pantolon ve tişört giymeye başladı ve ruh halini iyileştirici tercihi olarak alkolden ot kullanmaya başladı.

Gözlerini terden korumak için alnına kırmızı bir bandana taktı. Koyun pirzolası ve ardından dağınık bir sakal bıraktı. Yeni görünüm değişen zamanlara uyum sağladı ancak karşı kültüre yönelik hedefli bir çağrı değildi.

Bay Nelson, 2015 tarihli otobiyografisinde “Saçlarımı uzatmak iyi hissettirdi” diye ifade etti, “Uzun Hikaye.” “Tüm gün giydiğim kot pantolonla sahneye çıkmak iyi hissettirdi. Bana göre tam olarak olduğum kişiye dönüştüm.”

Ayrıca Amerikan kültürel yaşamındaki büyük bir uçurumu da kapatmayı başardı. Bay Nelson’la birlikte iki kitap yazan yazar ve film yapımcısı Türk Pipkin’in belirttiği gibi: “Hippileri ve cahilleri birleştirdi.”

1973’te ilk yıllık etkinlik olan Willie Nelson’ın 4 Temmuz Pikniği’ne ev sahipliği yaptı. Texas Hill Country’deki bir çiftlikte verilen konser, fanatik country hayranlarının yanı sıra müziğini Haziran ayında yeni plak şirketi Atlantic Records’tan çıkan “Shotgun Willie” gibi albümler aracılığıyla keşfeden genç ilericilerin de ilgisini çekti.

“Bay. The Austin American-Statesman için sık sık Bay Nelson’ı haber yapan Peter Blackstock, “Nelson’ın içgüdülerini takip etme isteği, onun geçiş başarısının anahtarıydı” dedi.

Bay Blackstock, “Kovboylar Willie’yi seviyor çünkü o taşralı, Teksas’ta doğup büyüyor” dedi. “Alışılmadık olan şey, Led Zeppelin veya Frank Zappa’yı dinleyen tüm bu insanların aynı zamanda Willie ile de ilgilenmesiydi. Oradaki bireysel performansı takdir ettiler.”

Her ne kadar sözde yasa dışı ülke hareketinin bir parçası olarak görülse de, Bay Nelson sürüsünü piknik için toplamak için bundan daha vatansever bir gün seçemezdi. ve şarkı listesi o zaman da şimdi olduğu gibi “Çember Kırılmayacak mı”, “Aile İncili” ve Baptist kilisesinde yetiştirilme tarzını yansıtan diğer şarkıları içeriyordu.

1978’de Bay Nelson saçlarını uzun örgüler halinde takmıştı; bu, bir erkek country şarkıcısı için radikal bir hareketti. Erkek “kanun kaçakları” Waylon Jennings, Kris Kristofferson ve Tompall Glaser bile performanslarında cinsiyet normlarına bağlı kaldılar.

1979’da Başkan Jimmy Carter’a Country Müzik Derneği ödülünü takdim etmek için kot pantolon ve saten ceketle Beyaz Saray’a geldi. O gece Beyaz Saray’ın çatısında Willie, “şişman bir Austin torpido” dediği şeyi içti.

Bay Nelson’ın esrarı takdir etmesi ve esrara olan bağlılığı üzerinde çok durulmuştur. High Times dergisindeki 1978 tarihli bir profil şöyle başlıyordu: “Willie Nelson çok fazla uyuşturucu içiyor.” 1990’larda, Ulusal Esrar Yasaları Reformu Örgütü’nün (NORML) danışma kuruluna katıldı.

Beline kadar uzanan saçlarına ve sık sık esrar içmesine rağmen Bay Nelson, merkezdeki köklerinden asla vazgeçmedi. High Times makalesi bir arkadaşının “silah raflı bir kamyonet” kullandığını söylediğinden alıntı yapıyordu; ve Bay Nelson daha sonra, son kırk yılda Amerikalı aile çiftçileri için milyonlar toplayan yıllık yardım konseri olan Farm Aid’in kurucularından biri oldu.

Ulus daha da bölündükçe, karşıt kampları bir araya getirme becerisi hâlâ devam ediyordu. 2015 yılında Kongre Kütüphanesi’nin Gershwin Popüler Şarkı Ödülü’nü kabul etmek için Washington D.C.’de sahneye çıktı. Kaliforniya Cumhuriyetçi Temsilcisi Kevin McCarthy ve Kaliforniya Demokrat Temsilcisi Nancy Pelosi onu uzaktan alkışladı. Texas Tribune, etkinlikle ilgili raporunda Bay Nelson’ı “Demokratları ve Cumhuriyetçileri ülkenin başkentinde bir araya getirebilecek tek kişi” olarak nitelendirdi.

Çelişkiler onun hayatını ve kariyerini belirledi. Bay Nelson, Maui, Hawaii’de, Pasifik Okyanusu’na bakan bir eve sahip olan, ancak aynı zamanda Carl’s Corner, Texas’ta bir kamyon durağı ve biyodizel işleme tesisi olan Willie’s Place’i birkaç yıl boyunca işleten biridir. Fort Worth, Teksas’ta Pazar okulunda ders verdi ve Las Vegas’ı “hareketli enerjisi” nedeniyle övdü. Varlıklarına IRS tarafından el konuldu ve 2014 yılında gaziler için düzenlenen bir yardım konserinde Başkan Obama ile birlikte şarkı söyledi.

Pipkin, “Neredeyse hepimiz olayların karşıt bakış açıları olduğunu varsayıyoruz ve hepimiz bu görüşe katılıyoruz” dedi. “Willie onları mutlaka birbirine zıt olarak görmüyor. Milyarderle serseriyi farklı şekillerde görmüyor.”

Veya Bay Nelson’ın otobiyografisinde belirttiği gibi: “Ben birçok yönü olan bir adamım.”