Yeni Yılın Kutlu Olsun. Şimdi lütfen evde kalın.

canvade

Yeni Üye
Julie Vadnal, Noel’de Michigan’da bir aileyi ziyaret ederken, herkes “sinek gibi düşmeye başladı” dedi. “Ayrıldığımız gün annemin ve kız kardeşimin ateşi yükselmişti ve sanki buradan gitmemiz gerekiyordu.”

Brooklyn’de yaşayan bir editör olan 37 yaşındaki Bayan Vadnal, yılbaşından birkaç gün önce “grip benzeri bir soğuk algınlığına” yenik düştü.

Hasta olmak için en kötü zaman olmadığı ortaya çıktı.

Ona tatil için bir çıkış yolu verdi. “Yılbaşı için plan yapmaktan hoşlanmıyorum” dedi. “Kanepede oturup Andy Cohen ve Anderson Cooper’ı izlemeyi seviyorum ve bu yıl bunu suçluluk duymadan yapmak zorundayım.”

Ve hasta olan tek kişi o değildi: 2 Ocak’ta işe döndüğünde, üç meslektaşının ve birinin kocasının hasta olduğunu öğrendi. Dolayısıyla sosyal hayatında fazla bir aksama yaşanmadı. “Hiçbir etkinliği kaçırıyormuşum gibi hissetmiyorum çünkü hiçbir etkinlik yok” dedi.

İnsanlar tatil kutlamalarından eve döndüklerinde Ocak ayı genellikle sakin bir aydır. Ancak birçoğu ofislere veya sınıflara geri dönemeyecek kadar hasta olduğu için bu yıl daha da sessizdi. Yeterince iyi olanlar, öksürmeyen veya hapşırmayan birkaç kişiden biri olduklarını görebilirler.

Halk sağlığı yetkilileri, Covid, grip ve RSV’nin yakınsaması olan “üçlü hastalık” konusunda uyarıda bulundu. Bu üç solunum yolu hastalığı, farklı zamanlarda zirve yapmakla birlikte, geçtiğimiz ayı birçok aile için sıkıntılı hale getirdi.

Tatil kutlamaları ve aile toplantıları muhtemelen bir dereceye kadar hastalığın yayılmasından sorumluydu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yayınlanan verilere göre, 31 Aralık itibarıyla ülkenin büyük bir bölümünde çok yüksek veya yüksek grip seviyeleri vardı. Yeni yılda Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar geçen kıştan beri görülmeyen seviyelere yükseldi.

Pandemi zamanlarında Ocak ayının ilk iki haftası hastalanma zamanı olmuş gibi.

Hastalar en azından yalnız olmadıkları gerçeğiyle kendilerini teselli ediyorlar. Bazıları tatilden sonra ofislerinin boş olduğunu çünkü insanların hasta olduğunu söylüyor. Henüz hasta olmayan birçok insan bunu bekliyor. Bazıları bunu o kadar kaçınılmaz görüyor ki, öngörülebilir gelecek için plan yapmaktan çekiniyorlar.

Manhattan’da lüks moda için çalışan ve meslektaşlarını gücendirme korkusuyla ismini vermek istemeyen 36 yaşındaki bir kadın, ofisindeki mikroplardan kaçmak için konferans salonları ayırttı.

“Dışarıda, açık çalışma alanımızda monitörümle birlikte olmaktansa, bir konferans odasında dizüstü bilgisayarımın etrafında toplanmayı tercih ederim” dedi.

İki haftalık bir aradan sonra ofisine girerken öksürme ve hapşırmayı fark ettiğini söyledi. “Gürültüler Salı sabah 9’da kahve saatinde başladı” dedi. “Bu hasta insanların neden evde kalmadığından emin değildim. Oldukça iğrençti.”

Pek çok insanın, Covid-19 testleri negatif çıktığında, soğuk algınlığı veya grip belirtileri gösterseler bile dışarı çıkmanın güvenli olduğuna karar vermeleri nedeniyle hasta olduğuna inanıyor.

Diğerleri artık tanıdık olan “Bu boğazımı gıdıklıyor mu Covid?” Oyun. Ama şimdi grip veya başka bir hastalık da olabilir.

Halkla ilişkiler alanında uzaktan çalışan bir Staten Island sakini olan 30 yaşındaki Jaimie Caiazzo, “Şu anda boğazımda garip bir karıncalanma hissi var” dedi. Ne zaman şekerleme yapsam ya da gözlerimi kapatmak zorunda kalsam, hasta mıyım yoksa hayal görüyor muyum diye düşünüyorum.

“Ayakkabının düşmesini bekliyormuş gibi hissediyorum” diye ekledi.

Birlikte yaşadığı nişanlısı, işe döneceği gün olan 2 Ocak’ta grip oldu (doktorda testi pozitif çıktı). Şimdiye kadar bundan kaçınmayı başardı, ancak daha ne kadar kaçabileceğini bilmiyor. Şimdilik kendini tutmaya çalışıyor.

Yılın bu zamanında hastalanma konusunda karışık hisleri var. “Şu anda havanın bu kadar inişli çıkışlı olmasının yardımcı olduğunu düşünüyorum. Yani hastalanırsanız, dinlenip rahatlayabilir ve yılın ilerleyen zamanlarında daha büyük planlar için para biriktirebilirsiniz” dedi.

Ama aynı zamanda işi için yoğun bir zaman ve yılın bu kadar erken döneminde hastalık izninden yararlanmak istemiyor. “Ama hastalanırsam insanların anlayacağını biliyorum çünkü insanların şimdi hastalanacağına dair bir beklenti var gibi görünüyor.”

Bazı insanlar, yılın ilk birkaç haftasında grupların yüz yüze görüşmeleri gerekip gerekmediğini sorgulamaya başladı.

Bir kreatif ajans için çalışan ve Illinois, Evanston’da yaşayan 47 yaşındaki Jerald Stiedaman, beşinci sınıfa giden kızının bu hafta okula başlamasından çok memnun. “Yerel okul bölgemiz bu yıl ilk kez yaptı” dedi. “İnsanlar tatil toplantılarından hastalanınca biraz daha fazla ayrılık ve alan oluyor.”

Kızının birçok arkadaşının tatil için uzakta olduğunu biliyor. En azından bazılarının eve böcek getireceğini biliyor ve muhtemelen kızına ulaşmayacakları için rahatladı – en azından şimdilik.

Kızımızın henüz Covid testi pozitif çıkmadı” dedi. “Böyle kalmasını istiyoruz.”